İncelemeler

Nokia Lumia 830 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nokia-lumia-830-inceleme-00030

Microsoft sonrası dönemin ilk ürünlerinden biri olan Nokia Lumia 830 aynı zamanda bir sonu da simgeliyor. Lumia 830, Lumia 735 ile birlikte Nokia markasını barındıran son Lumia telefonları olarak tarihe geçti. Lumia 930 gibi amiral gemisi Windows telefonun tasarımını orta segmentteki telefonların tadında teknik özelliklerle buluşturan Nokia Lumia 830’da 5 inç ekran, dört çekirdekli işlemci gibi teknik özelliklerin yanı sıra 10 megapiksel PureView kamera yer alıyor. PureView teknolojisinin ilk kez orta segmentle buluştuğu Lumia 830 ile ilgili merak ettiklerinizi yazının devamındaki inceleme yazısında bulabilirsiniz.

Donanım

Nokia Lumia 830’un çekici bir görünüme sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Üst sınıf Windows telefonu Lumia 930’un tasarımını andıran Lumia 830’un kenarlarını da alüminyum çerçeve çevreliyor. Bu çerçeve önde Gorilla Glass 3 ekran camıyla, arkada da polikarbon kapakla buluşuyor. Lumia 830’un siyah ve beyaz gibi klasik renk seçeneklerinin yanı sıra yeşil ve turuncu gibi farklı renkleri de mevcut. Arka kapağın yerinden çıkarılabildiğini de belirtmeden geçmeyelim.

nokia-lumia-830-inceleme-00010

139.4 x 70.7 x 8.5 mm.’lik boyutlara ve 150 gr. ağırlığa sahip olan Nokia Lumia 830, ince gövdesi sayesinde rahat kavranıyor, kullanım sırasında da fazla zahmet çıkarmıyor. Cepte de rahatlıkla taşımanız mümkün olacaktır.

nokia-lumia-830-inceleme-00005

Nokia Lumia 830’un ekranının altında, Lumia 735’in aksine ve Lumia 930’a benzer şekilde kapasitif dokunmatik fiziksel navigasyon tuşları bulunuyor. Bu tuşların fiziksel olarak bulunması sayesinde ekranda navigasyon tuşları için ek alan harcanmamış oluyor. 5 inç ekranın sağ ve sol kenarları dar tutulmuş, böylelikle telefonun enine büyümesi engellenmiş. Ekranın üstündeki dar bölümde de Nokia logosu, ahize hoparlörü ve 0.9 megapiksel ön kamera bulunuyor.

nokia-lumia-830-inceleme-00004

Lumia 830’un 5 inç ekranı 720 x 1280 piksel çözünürlüğe sahip. 294 ppi piksel yoğunluklu bu ekranın sunduğu keskinlik çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Yazılar ve grafikler fazla pikselleşmiyor, gayet rahat okunuyor. IPS LCD ekran geniş görüş açıları sunuyor, ClearBlack teknolojisi sayesinde güneş ışığı altında da yeterli görüş sağlanıyor. Ne var ki, Lumia 830’un ekranının siyah derinliği düşük, bu da canlı kutucukların, fotoğrafların biraz daha soluk görünmesine neden oluyor. Bu durum genel kullanıcı deneyimine fazla olumsuz etkide bulunmuyor.

nokia-lumia-830-inceleme-00021

Lumia 830’un alt kenarında herhangi bir buton, giriş-çıkış görmüyoruz. Aynı durum sol kenar için de geçerli. Sağ kenarda ses, güç ve kamera tuşları alt alta sıralanıyor. Üst kenarda da microUSB portu ve 3.5 mm. kulaklık jakı bulunuyor. Arkadaki polikarbon kapak alt kenarla birleştiği çizgi üzerinde bulunan çentik yardımıyla kolaylıkla kaldırılıyor. 2200 mAh kapasiteli batarya dikkat çeken ilk unsur olurken nanoSIM kart yuvası pilin hemen üstünde bulunuyor. microSD kart yuvası ise biraz yukarı yerleştirilmiş, böylelikle pili çıkarmadan microSD kartı takıp çıkarmak mümkün oluyor.

nokia-lumia-830-inceleme-00027

Nokia Lumia 1020’de gördüğümüz kamburumsu kamera yapısının benzerini Lumia 830’da, biraz daha küçültülmüş şekliyle görüyoruz. 10 megapiksel PureView kamerayı barındıran bu yapıda aynı zamanda LED flaş da mevcut. Arka yüzde, alt kenara yakın bölümde hoparlör ızgarasının bulunduğu da dikkat çekiyor.

nokia-lumia-830-inceleme-00013

Qualcomm’un 1.2 GHz hızında dört Cortex A7 çekirdekli işlemcisi Snapdragon 400, Nokia Lumia 830’da da karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra 1 GB RAM, Adreno 305 GPU, 16 GB dahili hafıza, 128 GB’ye kadar kartları destekleyen microSD kart yuvası da diğer teknik özellikler arasında bulunuyor. 16 GB’lık dahili saklama alanının yaklaşık 10 GB kadar kullanıcılara kalıyor. Bu da genel olarak yeterli sayılabilir. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0+LE, apt-X, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, 42.2 Mbps HSDPA ve LTE gibi destekleri görüyoruz. İvmeölçer, jiro, yakınlık sensörü ve pusula da Lumia 830’daki mevcut sensörler arasında bulunuyor.

Yazılım

Nokia Lumia 830’da Windows Phone 8.1 ile birlikte Lumia Denim yazılım güncellemesi de yüklü olarak geliyor. Denim güncellemesiyle birlikte Windows Phone’un sanal asistanı Cortana daha fazla ülkede kullanılmaya başlanıyor, ancak Türkiye henüz desteklenen ülkeler arasında yer almadığı için bu, bizi fazla ilgilendirmiyor. Bunun dışında Denim ile birlikte kamera tarafında çeşitli iyileştirmeler ve Windows Phone ana ekranına klasör desteği geliyor.

nokia-lumia-830-inceleme-00033

Windows Phone 8.1 ile birlikte Windows telefonlarının kullanışlılığı arttı. Aksiyon Merkezi sayesinde bildirimleri daha sonra incelemek mümkün olurken, Wi-Fi, Bluetooth gibi ayarları da daha hızlı şekilde yapmak mümkün hâle geldi. Haber, Finans, Hava Durumu gibi yerleşik uygulamalar da Mağaza’dan başka uygulamalar indirmeye gerek bıraktırmıyor.

nokia-lumia-830-inceleme-00035

Öte yandan Lumia markalı kamera ve fotoğrafçılık uygulamaları, HERE Haritalar ve Sürüş çözümleri sayesinde Lumia 830 daha baştan birçok işlevi yüklü şekilde sunar hâlde geliyor. Instagram, Vine, Twitter, Facebook, Tumblr gibi popüler başlıkları ve daha fazlasını da Windows Phone Mağaza’da bulabilirsiniz.

Performans ve Batarya

Nokia Lumia 830’da yer alan dört çekirdekli Snapdragon 400 yongaset genel olarak akıcı ve düzgün performans sergiliyor. Windows Phone 8.1 kullanıcı arayüzünde geçişlerde sorun yok, web sayfaları ve uygulamalar hızlı şekilde yükleniyor, genel olarak akıcı ve memnun edici bir Windows Phone deneyimi sağlanıyor. Nokia Lumia 830’un 720p ekranı videoları iyi şekilde görüntülüyor, oyunlar da rahatlıkla oynanabilecek şekilde akıcılık sağlıyor, tabii ki, Snapdragon 400’ün varlığına bağlı olarak grafik kalitesinin üst sınıf telefonlardakine göre biraz düşük olduğunu söylememiz gerekiyor.

nokia-lumia-830-inceleme-00041

2200 mAh kapasiteli bataryanın bulunduğu Nokia Lumia 830, Snapdragon 400 gibi aşırı güç tüketiminde bulunmayan işlemci ve 720p gibi nispeten düşük çözünürlüklü ekran gibi unsurlar sayesinde pil tüketimi konusunda biraz daha tutumlu davranıyor. Katalog değerlerine bakıldığında Nokia Lumia 830’un tek bir şarjla 528 saate kadar bekleme, yaklaşık 15 saate kadar konuşma ve 78 saate kadar müzik dinleme fırsatı sunuyor. Normal yoğuluklu; video izleme veya oyun oynama gibi pil tüketen aktivitelerin aşırıya kaçmadığı bir kullanım senaryosunda Nokia Lumia 830’un 1.5-2 günlük bir kullanım ömrü sunduğunu söyleyebiliriz.

Kamera

Lumia 830’u farklı kılan en önemli noktalardan bir tanesi arkasında taşıdığı kamerasıdır. 10 megapiksel çözünürlük destekli, Zeiss optik ve optik görüntü sabitleme sistemi içeren kamerası PureView etiketi de taşıyor ve Nokia Lumia 830 bu özelliğiyle PureView teknolojisinin orta segmente getirildiği ilk telefon olma özelliğini taşıyor. Telefonun sağ kenarında bulunan özel kamera tuşuna basarak kamera uygulamasını hızlı şekilde açabilir ve çekime başlayabilirsiniz.

nokia-lumia-830-inceleme-00036

830’da standart Windows Phone 8.1 Kamera uygulamasının yanı sıra Lumia Camera uygulamasını kullanarak da çekim yapabilirsiniz. Lumia Camera uygulaması daha önce incelediğimiz Lumia 1020 ve sonrasında çıkmış cihazlarda olduğu gibi, pozlama değeri, beyaz dengesi, ISO gibi ayarları elle yapma, yapılacak çekimde daha fazla kontrol sahibi olma imkanı sağlıyor. Tabii ki, iki farklı kamera uygulamasını kullanarak otomatik ayarların yapıldığı fotoğraflar da çekebilirsiniz.

Ayrıca Lumia Camera uygulaması akıllı çekim özelliği sayesinde hareketli nesneleri veya hızlı değişen sahneleri düzgün ve istenen şekilde fotoğraflamayı da sağlıyor. Öte yandan Lumia 830’un kamerası sıralı çekim özelliğiyle deklanşör tuşuna uzun basışta 3-12 arasında çekim yapmaya olanak sağlıyor.

nokia-lumia-830-kamera-fotograflari-00006

10 megapiksel sensör çoğu koşulda düzgün ve tatmin edici kareler yakalamaya olanak sağlıyor. f/2.2 diyafram açıklıklı Zeiss optik sayesinde Lumia 830’un çekimleri oldukça net. Sadece gece manzara çekimlerinde pozlamanın varsayılanda fazla yüksek olduğunu görüyoruz. Bu da gürültüyü artırıyor. Gece çekimlerinde Lumia 830’u mümkün olduğu kadar sabit tutmaya çalışın. Ayrıca Lumia Camera uygulamasını kullanarak ışık saçılmasının ve gürültünün daha az olduğu, daha gerçekçi görünen fotoğraflar çekebilirsiniz.

Lumia Selfie kamera uygulaması Lumia 830’da da yüklü geliyor. Ancak sadece 0.9 megapiksel çözünürlüklü kamerayla çok düzgün özçekimler yapmayı beklemeyin. Yine de, çektiğiniz özçekimler Lumia 830’un ekranında veya Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda fena görünmeyecektir.

Video tarafında Lumia 830’un 1080p Full HD kayıt yapabildiğini görüyoruz. Aslında Lumia Denim güncellemesiyle birlikte 4K/24 fps video kayıt desteği de geliyor, ancak Lumia 830 işlemci tarafındaki kısıtlamalar nedeniyle en fazla 1080p ile idare ediyor. Zaten 720p ekran nedeniyle çekilen videoları maksimum çözünürlükte izlemeniz söz konusu olmuyor.

Sonuç

Microsoft Nokia Lumia 830’un en çekici Windows telefonlarından bir tanesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Her ne kadar üst segmente mensup bir akıllı telefon olmasa da, alüminyum çerçevesi sayesinde Lumia 830 lüks telefon izlenimini veriyor. Ekran, kamera, işlemci gibi bileşenler nedeniyle Lumia 830’u orta segment telefon olarak değerlendiriyoruz. Ancak Nokia Lumia 830’un 1250-1300 TL bandında bir fiyata sahip olduğunu düşündüğümüzde, teknik özelliklerde biraz düşüş olmasını da normal karşılamak gerekiyor.

nokia-lumia-830-inceleme-00029

iOS ve Android’deki uygulama ve oyun ekosistemi zenginliği Windows Phone tarafında yok. Aslında durum eskisi kadar kötü değil, en çok kullanılan popüler uygulamaların Windows Phone versiyonlarını da Mağaza’da görüyoruz. Bunun yanı sıra Microsoft’un Lumia 830’da ön yüklü olduğu birçok uygulama sayesinde bir akıllı telefondan beklediğiniz çoğu şey karşılanıyor. Lumia kamera uygulamaları ve HERE navigasyon ve harita uygulamalarıyla Nokia Lumia 830 daha kutudan çıktığında çoğu işlevi görüyor.

İLGİLİ HABERLER