İncelemeler

Nokia Lumia 735 İncelemesi

nokia-lumia-735-inceleme-00022

Microsoft Lumia serisinden Nokia markasını silmeden hemen önce, IFA 2014 iki Windows telefonu daha duyurdu. Bunlar Lumia 830 ve Lumia 735’ti. Bu ikiliden Nokia Lumia 735 biraz daha cüzdanı düşünen kulanıcıları hedefliyordu. Yine de, barındırdığı teknik özelliklere bakıldığında Lumia 735’in de satın alanlar memnun edecek bir performans sunacağı anlaşılıyordu. Tabii ki, Lumia 735’in tanıtımında “selfie”, yani özçekim kavramı epey kullanıldı. Öndeki 5 megapiksel kamerasıyla Nokia Lumia 735 sahiplerine eğlenceli özçekim fotoğraflar vadediyor. Nokia Lumia 735 ile ilgili daha fazla detay için sizi yazının devamına bekliyoruz.

Donanım

Nokia’nın ilk Windows telefonu Nokia Lumia 800’ü hatırlayanınız pek yoktur, ne de olsa o telefon Türkiye’ye gelmedi. Lumia 735 sahip olduğu tasarımla Nokia’nın bu ilk Windows telefonunu andırıyor. Telefonun ana gövdesi tek kalıp görünümlü polikarbon kılıf telefonun sağ ve sol kenarlarında yuvarlak dönüş yaparak öndeki ekran camıyla buluşuyor. Bu yuvarlatılmış kenarlar sayesinde 4.7 inç ekranlı bu cihaz rahatlıkla kavranıyor ve kullanılıyor. Baş parmaklarınız tek elle tutuşta ekranın hemen hemen bütün noktalarına rahatlıkla erişebiliyor. Plastik gövdenin yumuşak yüzeyi telefonu kullanırken daha rahat etmenizi sağlıyor, ayrıca belirli bir sürtünmeyi de barındırması sayesinde telefonun elinizden kayıp gitmesini önlüyor.

nokia-lumia-735-inceleme-00006

134.7 x 68.5 x 8.9 mm.’lik boyutlara ve 134 gr. ağırlığa sahip olan Nokia Lumia 735, boyut ve ağırlık değerleriyle akıllı telefon ekosisteminde ortalarda bir yerlerde bulunuyor. Bu telefonu cebinize rahatlıkla sokabilirsiniz, oyun oynarken, internette gezinirken veya haritada bir şeylere bakarken eliniz o kadar çabuk yorulmayacaktır.

nokia-lumia-735-inceleme-00010

Nokia Lumia 735’in siyah ve beyaz gibi geleneksel renk seçeneklerinin yanı sıra açık yeşil ve turuncu gibi farklı renk seçenekleri de bulunuyor. Lumia 735’in polikarbon kapağını yerinden çıkartabilirsiniz. Bunun için tırnağınızı üst kenarda kapak ile ana gövde arasına hafifçe sokmanız ve kapağı geri itmeniz yeterli oluyor. İşte bu noktada Lumia 735 ile Lumia 800’ün ayrıldığını, Lumia 800’deki tek kalıp, herhangi bir parçası yerinden sökülemeyen yapı yerine Lumia serisinin giriş-orta segment ürünlerindeki yaklaşımın sergilendiğini görüyoruz.

nokia-lumia-735-inceleme-00037

Lumia 735’in ön yüzünü Corning Gorilla Glass 3 ekran camı çevreliyor. 4.7 inç, 1280 x 720 piksel çözünürlüklü AMOLED kapasitif ekran da bu camın arkasında büyük bir alan kaplıyor. 312 ppi piksel yoğunluk değeriyle bu 720p ekran yeteri kadar keskin ve net görünüme sahip yazı ve grafikler sunuyor. Zaten Windows Phone 8.1’in büyük boyutlu kutucuklarını, arayüz öğelerini görüntüleme konusunda düşük çözünürlüklü ekranlarda bile can sıkıcı bir görünüm ortaya çıkmıyordu. 720p ekran için durumun çok daha iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

nokia-lumia-735-inceleme-00011

AMOLED ekranın siyah renk derinliği Lumia 830’un IPS LCD ekranından çok daha iyi seviyede, bu da yazıların daha çekici, renklerin daha gerçekçi ve canlı durmasını sağlıyor. Görüş açıları bakımında da Lumia 735’in ekranı iyi, ekrana dört bir yandan, epey yüksek açılı olacak şekilde baksanız bile ekrandaki görüntü fazla değişiklik göstermiyor.

nokia-lumia-735-inceleme-00009

Lumia 735’in ekranının altında fiziksel Windows Phone tuşları yok. Bu tuşların işlevi Windows Phone 8.1’in içine eklenmiş. Ekran üstünde Nokia logosu, ahize hoparlörü ve 5 megapiksel çözünürlüklü ön kamera dikkat çekiyor. Ön camla polikarbon gövdenin birleştiği çizgi üzerinde, alt kenarda küçük mikrofon deliği belli belirsiz şekilde yer alıyor. Sol kenarda yine herhangi bir şey görmüyoruz, sağ kenarda ise diğer Lumia telefonlarında olduğu gibi ses ve güç tuşları yukarıdan aşağı doğru sıralanıyor. Bu arada Lumia 735’in de kamera tuşu barındırmadığının altını çizmekte fayda olacaktır. Üst kenarda 3.5 mm. kulaklık jakı, altta da microUSB portu mevcut.

nokia-lumia-735-inceleme-00020

Arkaya baktığımızda 6.7 megapiksel Zeiss optikli kamera dikkat çeken ilk ayrıntı oluyor. Bunun üstünde LED flaş, onun da üstünde ikinci mikrofonu görüyoruz. Nokia logosu yatay duracak şekilde yerleştirilmiş. Hoparlör de alt kenara doğru, polikarbon gövde üstüne itinayla açılmış delikleriyle dikkat çekiyor. Lumia 735’in kapağını kaldırdığınızda ince, uzun tasarımlı 2200 mAh kapasiteli bataryayı göreceksiniz. microSD ve nanoSIM kart yuvalarının nerede olduğu da işaretlerle gösteriliyor.

nokia-lumia-735-inceleme-00014

Nokia Lumia 735’i 1.2 GHz dört Cortex A7 çekirdekli Qualcomm Snapdragon 400 yongaset güçlendiriyor. Adreno 305 GPU, 1 GB RAM, 8 GB dahili hafıza donanım paketinin diğer unsurları olarak dikkat çekiyor. 128 GB’ye kadar bellek kartlarını destekleyen yuva sayesinde kısıtlı depolama alanının dışında alternatif bir depolama seçeneği elde edebilirsiniz. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bleutooth 4.0 (LE ve aptX destekleri), A-GPS ve GLONASS destekli A-GPS gibi özellikleri görüyoruz. 42.2 Mbps HSDPA desteği sayesinde Nokia Lumia 735, 3G şebekelerinde 20 Mbps seviyelerinde veri indirme hızlarına ulaşabiliyor. Bu arada telefon LTE Cat 4 desteği de sunuyor.

Yazılım

Nokia Lumia 735 Windows Phone 8.1 ile yüklü gelmesinin yanı sıra Lumia serisine özel en son yazılım versiyonu olan Denim güncellemesini de bünyesinde barındırıyor. Denim sayesinde Windows Phone 8.1’in üstüne eklenen çeşitli özellikler ve iyileştirmelerin varlığı söz konusu. Denim sayesinde ana ekranda uygulama kısayol klasörleri oluşturabilir, böylelikle ana ekranda daha düzenli ve organize olmuş bir kutucuk ve kısayol dizilimi elde edebilirsiniz.

nokia-lumia-735-inceleme-00028

Windows Phone platformunda uygulama sıkıntısı eskisi gibi yaşanmıyor. Her ne kadar çoğu uygulama, biraz da Windows Phone’un yapısı ve geliştiricilerin tercihleri nedeniyle iOS ve Android’dekiyle aynı seviyede ve görünümde deneyim sunmasa da, Windows Phone kullanıcıları popüler uygulamaları birinci elden çıkmış şekilde kullanma noktasında sıkıntı çekmiyor. Instagram, Vine, Twitter, Spotify, vb. birçok popüler uygulamayı Windows Phone Mağaza’da bulabilirsiniz.

nokia-lumia-735-inceleme-00026

Nokia’nın geliştirdiği birçok Windows Phone yazılımı da Lumia 735 kullanıcılarını bekliyor. Bunların bir kısmı telefonda yüklü olarak gelirken bir kısmı da Windows Phone Mağaza’da indirilmeyi bekliyor. Bu arada bu uygulamalarda yer alan Nokia isminin yerini artık Lumia’nın aldığını da belirtmeden geçmeyelim. Buna ek olarak Lumia 735 sahipleri Here Drive sayesinde ücretsiz, güçlü ve internet bağlantısı olmadan da çalışabilen bir navigasyon çözümüne sahip olacak.

Performans ve Batarya

Nokia Lumia 735’in dört çekirdekli 1.2 GHz işlemci telefonun düzgün ve takılmadan işlemesini sağlamak için yeterli görünüyor. Zaten Windows Phone 8.1’in çalışması için çok fazla kaynak gerekmiyor, daha önce incelediğimiz giriş seviyesi Windows Phone 8 telefonlarında bile kullanıcı arayüzünde gezinmenin, uygulamaları açmanın, internette gezinmenin fazla baş ağrıtmadığını, akıcı bir deneyimin sunulduğunu görmüştük. Nokia Lumia 735 için de durum aynı şekilde. Ne var ki, söz konusu video ve oyun işlemesi olduğunda Lumia 735’in yetersiz kaldığı ortaya çıkıyor. Oyunlar genellikle akıcı şekilde oynanıyor, ancak grafik tarafında epey ödün verildiği görülüyor.

nokia-lumia-735-inceleme-00033

Lumia 735’te yer alan 2200 mAh kapasiteli batarya telefonu sabahtan akşama bir gün tek şarjla götürür gibi görünüyor. Önemli olan da bu. Tabii ki, telefonun pil ömrü onu nasıl kullandığınızla yakından ilgili. Ekran parlaklığını çok yüksek tutarsanız, video izleme veya oyun oynama gibi pili hızlı şekilde tüketen aktivitelerde fazlaca bulunursanız, sabah tam şarjla güne başladığınız telefonunuz öğleden sonra yeniden şarj ihtiyacı duyabilir.

nokia-lumia-735-inceleme-00031

Bu arada Windows Phone içinde sunulan Pil Tasarrufu uygulaması sayesinde hangi uygulamanın arka planda ne kadar pil tüketiminde bulunduğunu görebilir, uygulamanın arka planda açık kalıp kalmayacağına karar verebilirsiniz. Anlayacağınız pil yönetimi noktasında Lumia 735 elinize belirli imkanları veriyor.

Kamera

Nokia Lumia 735’in arkasında 6.7 megapiksel kamera yer alırken önde de 5 megapiksel çözünürlüklü bir kameranın bulunduğunu görüyoruz. Zaten Microsoft da bu telefonun tanıtımında öndeki kamerayı öne çıkarıyor, bu telefonun “selfie” tutkunlarını hedeflediğinin altını çiziyor. Öndeki 24 mm geniş açılı lense sahip kamera sayesinde kendinizle birlikte birkaç kişiyi daha tek kareye sığdırarak eğlenceli grup fotoğrafları çekebilirsiniz.

nokia-lumia-735-inceleme-00035

Kamera uygulamaları bakımından Nokia Lumia 735 sahiplerinin elinde Windows Phone 8.1’in varsayılan kamera uygulamasının yanı sıra Lumia Camera uygulaması seçeneği de bulunuyor. Standart kamera uygulaması ayarlarla fazla uğraşmadan, sadece bas-çek mantığında fotoğraflar çekmeyi sağlıyor. Lumia Camera da benzer imkanı sunuyor, ancak bunun yanı sıra pozlama telafisi, beyaz dengesi, diyafram açıklığı gibi ayarları elle yapma fırsatı veriyor.

nokia-lumia-735-kamera-fotograflari-00013

6.7 megapiksel çözünürlüklü arka kamera vasatı geçmiyor, fazla etkilemiyor. Ortamdaki ışık koşullarının yeterli olduğu güneşli havalarda veya iyi aydınlatılmış ortamlarda yapılan çekimlerde Lumia 735’in tatmin edici sonuç verdiği söylenebilir. Ancak ışık şiddeti azalmaya başlayınca detaylar kayboluyor, gürültünün gözle görünebilirliği artıyor. Genel olarak Lumia 735 ile çekilen fotoğraflar Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağlarda paylaşım için yeterli detayı sunuyor, ancak fotoğraflara yüzde 100 yakınlaştırma yaptığınızda detaylarda yoksunluk fazlasıyla dikkat çekiyor.

nokia-lumia-735-kamera-fotograflari-00030

Yakın çekimlerde Nokia Lumia 735 iyi işler çıkarıyor. Eğer telefonu sabit tutabilirseniz; net, parlak, detayların iyice ortaya konduğu fotoğraflar çekebilirsiniz. Gece vakti Lumia Camera’yı kullanarak, varsayılan ayarlarla yaptığımız çekimlerde pozlamanın epey yüksek olduğu, bunun da sokak lambası, vb. ışık kaynaklarında epey saçılmaya neden olduğu görülüyor. Ayrıca gece çekimlerinde Lumia 735’i mümkün olduğu kadar hareket ettirmemeye dikkat etmelisiniz, aksi takdirde bulanık fotoğraflar çekmemeniz işten değil.

Nokia Lumia 735’in arka kamerası 1080p Full HD video kayıt imkanı da sunuyor. Ortam seslerini gayet kaliteli ve berrak şekilde kaydetme fırsatı sunuyor Lumia 735, bunda kameranın üstünde yer alan ikinci mikrofonun da payı bulunuyor. Videolarda titreşim etkisi fazla yok, genel olarak video performansı Lumia 735 sahiplerini memnun edecektir.

Öndeki 5 megapiksel kamera geniş açılı lensi sayesinde epey geniş bir manzarayı yakalıyor. Bütün arkadaşlarınızı aynı kareye sığdırmak için kollarınızı daha ileri uzatmanıza, gerinmenize gerek kalmayacak. Kameranın çektiği fotoğraflar kalite bakımından mükemmel değil, özellikle yeteri kadar aydınlatılmamış ortamlarda kalite düşüklüğünü görüyorsunuz. Eğer selfie çekecekseniz, dışarı çıkın veya ışıkları açın.

nokia-lumia-735-kamera-fotograflari-00024

Lumia Selfie uygulaması Nokia Lumia 735 ile birlikte lanse edildi ve bu kamera sayesinde 5 megapiksel kameranın sunduklarından tam anlamıyla yararlanma fırsatı elde ediyorsunuz. Lumia Selfie ile çektiğiniz özçekim fotoğraflar üzerinde düzenlemeler yapabilir, bambaşka fotoğraflar elde edebilirsiniz. Test fotoğrafında gördüğünüz gibi, Lumia Selfie uygulaması sayesinde ham görüntüye farklı bir hava katmak, sanki kişiyi makyaj sandalyesine oturtmuş gibi bir sonuç elde etmek mümkün oluyor.

nokia-lumia-735-kamera-fotograflari-00025

Sonuç

Nokia Lumia 735’in üst sınıf Lumia telefonlarındaki gibi etkileyici bir kamerası yok, kamera performansı ortalarda geziyor. Ancak öndeki 5 megapiksel çözünürlüklü kamerası sayesinde Lumia serisindeki amiral gemilerinin önüne geçmeyi başarıyor. Eğer bir selfie meraklısıysanız, Lumia 735 ile eğlenceli işler yapabilirsiniz. Öte yandan kompakt ve çekici tasarımı, parlak ve yeterli keskinliğe sahip ekranı sayesinde Lumia 735 birçok kullanıcı için tercih sebebi olabilir.

nokia-lumia-735-inceleme-00032

Lumia 735’in 999 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatı bulunuyor. Snapdragon 400 işlemci, 720p ekran, ortalama çözünürlüğe sahip kamera gibi unsurlarla Nokia Lumia 735 benzer teknik özelliklere sahip Android telefonlarla aynı fiyat çizgisini yakalamayı başarıyor. Belki daha geniş uygulama ve oyun desteği aklınızın Android tarafına doğru kaymasına neden olabilir. Ancak daha tutarlı ve baş ağrıtmayan bir performansı tercih edenler, uygulama konusunda Windows Phone’un sunduğu seçeneklerle idare edeceğini düşünenler için Lumia 735 uygun bir seçim olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER