Teknoloji

Nokia HTC’ye karşı Almanya’da yeni bir patent zaferi elde etti

Nokia, HTC’ye aynı zamanda açtığı davaların birinden daha zafer elde etti. Almanya’da, Mannheim Bölge Mahkemesi’nde görülen davada HTC’nin Nokia’nın cihazların farklı ağ versiyonlarıyla uyumunu tesis eden patentini ihlâl ettiğine kanaat getirdi.

nokia-lumia-1020-inceleme-00023

HTC’ye karşı, aralarında ABD, İngiltere ve Almanya’nın da bulunduğu, dünyanın farklı noktalarında birkaç patent davası açan Nokia bunların birkaçını kazanmıştı. Bunların arasında İngiltere’de açılmış olan dava da bulunuyordu, hatta bu davanın duruşması sırasında HTC’nin gelecek nesil cihazıyla ilgili bazı detaylar da sızdırılmıştı. Ayrıca Almanya’da farklı patentler için açılmış en az iki dava da Nokia’nın zaferiyle sonuçlanmıştı.

HTC’ye karşı Almanya’da açılan önceki iki davanın konusunu NFC veya Bluetooth üzerinden uçtan uca paylaşımı ve bir akıllı telefonun bilgisayara USB üzerinden bağlanması durumunda gösterilecek davranışı düzenleyen patentler oluşturuyordu. Bu son davaya konu olan patent ise bir mobil cihazın revizyon seviyesini ağın kendi revizyon seviyesine ayarlamasını düzenliyor. Bu patent sayesinde yeni bir cihaz eskimiş ağlara yönelik geriye dönük uyumluluğa da sahip oluyor.

Aslında bu son patent teknik standartları karşılamak için kritik seviyede bir patent olarak görülebilir ve buna bağlı olarak farklı bir karar verilebilirdi. Ancak bu patent Nokia’nın standartlar açısından önemli patentleri sınıfında değerlendirilmedi. HTC hâlihazırda Nokia’nın standart seviyesinde önem taşıyan patentlerini lisanslamıştı, ancak davaya konu olan patent bu kategori altında değerlendirilmeyince ihlâl durumu oluştu. Mahkeme HTC’nin zararlar için ödeme yapmasına hüküm verdi, ancak ödenecek miktarın belirlenmesini başka bir duruşmaya bıraktı.

İlgili >> FOSS Patents

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER