Teknoloji

Nokia halen dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi

Uluslararası Data Kurumu (IDC) ve Strategy Analytics tarafından açıklanan 2011’in dördüncü çeyrek ve yıllık verilerine göre Nokia,dünyanın tartışmasız lider cep telefonu üreticisi olma özelliğini sürdürüyor. Dördüncü çeyrek satışlarında bir önceki yıla göre % 8.2’lik bir düşüş yaşamalarına rağmen Finli üretici % 26.6’lık satış payı ile pazardaki liderliğini korumayı başardı.

2011’in diğer büyük kazananları ise Samsung ve Apple oldu.2011’in dördüncü çeyreğinde Samsung % 22.8’lik pazar payına sahip olurken Apple da Samsung’u % 8.7’lik payı ile takip etti. Ancak bu iki şirkete dair en dikkat çekici özellik ise yılın son çeyreğinde imza attıkları rekorlar. Samsung ilk defa 90 milyonun üzerinde sevkiyat yaparken, Apple pazardaki payını bir önceki yıla göre % 128.4 oranında arttırdı. LG ise üst üste üçüncü çeyrekte kan kaybetmeye devam etmesine rağmen yine de kâra geçmeyi başardı.

IDC’nin rakamları tüm telefonları kapsıyor ancak akıllı telefonlar söz konusu olunca tablo hiç de sürpriz olmayan bir biçimde değişiyor. Strategy Analytics’in sadece akıllı telefonları kapsayan araştırmasına göre Apple % 23.9’luk payı ile Samsung’u geride bırakarak dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olmuş durumda. Apple’ı %23.5 ile Samsung takip ederken, Nokia’nın payı bu alanda % 12.4’e kadar düşmüş durumda. IDC, akıllı telefonların popülaritesinin arttığını, 2011’in son çeyreğindeki toplam 427.4 milyonluk cep telefonu satışının 155 milyonluk kısmını akıllı telefonların oluşturduğunu belirtti.

İlgili – IDC

İLGİLİ HABERLER