Teknoloji

Nokia’nın geçici CEO’su hedef olarak gelecek 150 yılı işaret etti

Microsoft Nokia’nın Cihazlar ve Servisler birimini satın almış olsa da, Finli şirket haritalama ve ağ teknolojilerine odaklı bir biçimde varlığını sürdürmeye devam edecek. Satın almanın duyurulmasıyla birlikte geçici olarak Nokia’nın CEO’luğuna getirilen Risto Siilasmaa da yaptığı açıklamada Nokia’nın hikayesinin ikinci 150 yıllık kısmının başladığını dile getirdi.

nokia-logo-bina

Bundan 150 yıl önce kurulan Nokia yola kağıt, ayakkabı ve otomobil lastiği üreterek çıkmış olsa da, 1990’lı yıllarla birlikte cep telefonlarıyla anılır olmuştu. Nokia’nın resmi blogunda yayınlanan bir röpörtajda şirketin yaşadığı zorluklardan bahseden Siilasmaa, 32 bin çalışanın bundan sonra yola Microsoft ile devam edecek olmasının kendisine hissettirdiklerini de paylaştı.

Siilasmaa Nokia’nın Cihazlar ve Servisler birimi olmadan çok farklı bir şirket olacağını kabul etti, ancak yine de güçlü olmayı sürdüreceklerini vurgulamayı unutmadı. Sağlıklı bir mali tablo ve NSN, HERE ve Gelişmiş Teknolojiler olmak üzere üç güçlü iş koluna sahip olacaklarının altını çizen CEO, şirketin önümüzdeki dönemdeki odak noktalarının bu üç iş kolu olacağını ifade etti.

NSN olarak adlandırılan Çözümler ve Ağ birimi telekomünikasyon ekipmanı sağlamaya ve mobil geniş banda odaklanırken, HERE da haritacılık alanındaki faaliyetlerini sürdürecek. Microsoft’un Windows Phone haritalarını sağlayan HERE, önümüzdeki dönemde gösterge içi navigasyon sistemleriyle otomotiv sektöründe sağlam bir yer edinmeyi planlıyor.

Gelişmiş Teknolojiler olarak adlandırılan yeni birim ise Nokia’nın geleceği için çalışacak bir araştırma ve geliştirme birimi niteliğini taşıyor. Halihazırda oldukça geniş ve kuvvetli bir patent portföyüne sahip olan şirket, gelecekte bu portföyü genişletmeyi planlıyor. Başarılı bir patent ve lisanslama operasyonuna sahip olduklarını hatırlatan Siilasmaa, daha fazla gelir elde etmek için portföyü genişletmek istediklerinin altını çizdi. Microsoft’a patentlerini 10 yıllık bir süre boyunca 2.17 milyar dolar karşılığında lisanslayan şirketin, telefon sektöründen çekilmesi nedeniyle bir ”patent trolü”ne dönüşeceğinden de endişe ediliyor. 30 bin fonksiyon ve 8 bin de tasarım patentine sahip olan şirketin patent portföyünün değeri 6 milyar doları buluyor.

Nokia’dan kalanları yeniden yapılandırma ve yeni bir CEO bulmak ile sorumlu olan Siilasmaa, geleceğe umutla baktığını ve şirkette kalan çalışanlarla birlikte Nokia’nın ne olduğunu insanlara hatırlatacaklarını belirtti.

İlgili >> Nokia

İLGİLİ HABERLER