Teknoloji

Nokia dördüncü çeyrekte 954 milyon avroluk faaliyet zararı açıkladı

Nokia’nın Windows Phone’a geçişinin ilk çeyreği açıklanan rakamlara bakılırsa pek de parlak gözükmüyor. Geçtiğimiz yıla göre şirketin akıllı telefonlarının satışının % 31 oranında gerilediği ve 954 milyon avroluk faaliyet zararına sahip olduğu açıklandı.

Firmadan yapılan açıklamada, geçtiğimiz yılıln son çeyreğinde 19.6 milyon akıllı telefon satışı yapıldığı belirtilirken, bu rakamın tahminlerin üstünde olduğunun altı çizildi. Yapılan analizlerde satışların 18.7 milyon civarında kalması bekleniyordu. Ortalama satış fiyatlarının düşmesine rağmen, Nokia’nın mobil birimi yılın son çeyreğinde 208 milyon avro kâr açıkladı. Şirketin büyük zararının temel sebebi olarak ise Konum & Ticaret biriminin ettiği zarar gösterildi. 2012’nin ilk çeyreğine dair akıllara gelen ilk soru ise,  Lumia 810 ve Lumia 710’un 3 aylık tam bir sürede nasıl bir satış grafiği yakalayacağı ve Lumia 900’ün bu grafiğe nasıl katkıda bulunacağı.

Bölgesel olarak satış rakamları incelendiği zaman, Nokia’nın son çeyrek gelirlerinin 1.9 milyar avroluk kısmının geleneksel olarak en güçlü olduğu bölge olan Avrupa’dan geldiğinin görülmesine rağmen, bu bölgede % 38’lik bir gerileme göze çarpıyor. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde Avrupa’dan elde edilen gelir 3.1 milyar avro idi. En keskin düşüş ise Kuzey Amerika’da görüldü. 2010 yılının son çeyreğinde 233 milyon avro olan bölge geliri 55 milyon avroya geriledi. Gelişmekte olan bölgeler ise, Nokia’nın zararının en az olduğu bölgeler oldu. Nokia, 2010’un son çeyreğine göre Güney Amerika’da % 9, Asya – Pasifik bölgesinde ise % 19 oranında zarar açıkladı.

İlgili – Nokia

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER