Teknoloji

Nokia CEO’su şirketi 10 yıl içinde tekrar zirveye taşımayı amaçlıyor

nokia ceo rajeev suri

Nokia, Cihazlar ve Servisler birimini Microsoft’a sattıktan sonra bir tür kimlik krizine girmişti. Finlandiya’nın en büyük ve en popüler markası olmayı sürdüren şirket; ana faaliyet alanından çıktıktan sonra haritalama, ağ ekipmanları ve patent lisanslama gibi birbirinden farklı konularda operasyonlarını sürdürmüştü.

Daha önce şirketin ağ ekipmanları birimini yöneten mevcut CEO Rajeev Suri, şirketin rotasını da bu yöne çevirmiş ve Here harita biriminin Alman otomobil üreticilerine satılması ve ağ ekipmanları konusundaki önemli rakiplerden Alcatel-Lucent’in satın alınması gibi kararların altına imza atmıştı. Suri, söz konusu hamlelerin 2014’te oluşturulan 10 yıllık bir planın parçası olduğunu ve şirketin gelecekte de adından söz ettirmesi amacıyla yapıldığını dile getirdi.

AT&T, Orange ve Deutsche Telekom gibi mobil operatörlerinin abonelerine her türlü ağ hizmetini sunmayı istediklerini söyleyen Suri, aynı yaklaşımın ağ ürünleri tedarikçileri için de geçerli olabileceğini ifade etti.

Barselona’da gerçekleşen MWC 2016 öncesinde soruları yanıtlayan Suri, şirketinin yakında Facebook ve Google gibi internet devlerine de ekipman satışı gerçekleştirebileceğine dikkat çekti. Söz konusu şirketler, internet bağlantısı olan kişi sayısını artırma konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiriyor.

Ancak şirketin elinde kalan tek koz ağ teknolojileri değil. Nokia Technologies adını taşıyan birim, Finli şirketin oldukça geniş patent portföyünün yönetimini gerçekleştiriyor. Oldukça değerli olan Nokia markasının lisanslaması da bu birim tarafından yapılıyor.

Suri, bugünlerde daha çok ağ ekipmanları satan bir şirket olsalar da, markanın insanların aklında “tüketici ürünü üreticisi” şeklinde kaldığına dikkat çekti ve tüketici elektroniği pazarında şirketin şansını tekrar denemesi gerektiğini dile getirdi. Nokia CEO’su, “Bu bizim kendimize olan borcumuz.” sözüyle tüketici elektroniğine dönüş konusundaki isteğini oldukça somut biçimde göstermiş oldu.

Bu konuda yapacakları çalışmalarda sadece başkalarının cihazlarına kendi markalarını koymakla yetinmek istemediklerini söyleyen Rajeev Suri, sunacakları cihazın Nokia markasının yaşattığı hisleri vermesi gerektiğinin altını çizdi. Finli şirketin CEO’su, bu konuda aceleci davranmadıklarını, çünkü acele etmelerini gerektiren bir durumun bulunmadığını sözlerine ekledi.

Nokia, sanal gerçekliğin de aralarında bulunduğu farklı teknolojileri test etmeyi de sürdürüyor. Ancak Rajeev Suri,mevcut noktada strateji geliştirme çalışmalarının sürdüğünü ve kendilerini bir şeye angaje etmediklerini belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER