Teknoloji

Nokia Apple’ın nano-SIM teklifi kabul edilirse önemli patentleri lisanslamamakla tehdit etti

ETSI’nin nano-SIM standardını belirleyecek oylaması öncesinde tansiyon yükselmiş durumda. Bir yanda Apple bir yanda da Nokia, Motorola ve RIM’in oluşturduğu konsorsiyum bulunuyor. Apple’ın teklifiyle ilgili patentleri telif ücreti olmaksızın lisanslayabileceği söylentisinin ardından Nokia Apple’ın teklif ettiği nano-SIM standardının lisans edilecek herhangi bir patenti olmadığını iddia etmişti.

Nokia şimdi de ETSI’yi kendi sunduğu teklif yerine Apple’ınkinin kabul edilmesi durumunda elinde tuttuğu ve Apple’ın teklifi için önemli olduğuna inandığı patentleri lisanslamayı reddetmekle tehdit ediyor. Ayrıca Apple’ın tasarımının ETSI’nin teknik gereksinimlerini karşılamadığı ve bunun tüketiciler ve mobil endüstri için kalitesizliğe neden olup mobil cihazların maliyetini artıracağını tekrarlıyor. Aslında Nokia’nın standart için gerekli olan patentleri lisanslaması gibi bir kural bulunuyor. Ancak Nokia bunu yapmazsa üreticilerin yasal çerçeveler dahilinde nano-SIM üretmesi veya kullanması zor veya imkânsız hâle gelebilir.

FRAND (açık, makul ve adil şartlarda) konusundaki endişelerle ilgili olarak ise Finlandiyalı şirket, ETSI tarafından yönetilen diğer kablosuz iletişim standartlarıyla ilgili olarak verdiği taahhütlere bağlığını koruduğunu ve bu son durumda kullandığı sert dilin herhangi bir etkisi olmayacağını dile getirdi.

İlgili – The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER