DosyaManşetler

Nokia 8 ve Samsung Galaxy S8 karşı karşıya

nokia 8 samsung galaxy s8
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nokia Android portföyünün en yeni üyesini dün itibarıyla görücüye çıkarttı. Artık faaliyetlerini HMD Global şemsiyesi altında sürdüren şirket, geçtiğimiz mart ayında Nokia 3, 5 ve 6 modellerini tanıtmıştı. Bu listeye son olarak Nokia 8 eklendi. Nokia’nın yeni amiral gemisini ve yılın en popüler Android telefonu Samsung Galaxy S8’i sizler için karşılaştırdık.

Tasarım

Nokia’nın yeni gözde telefonu yuvarlatılmış köşelere, hafifçe kavisli bir arka panele ve kaliteyi biraz daha artıran metal bir kasaya sahip. Telefon için bakır altın, parlak mavi, mat mavi ve çelik renk seçenekleri sunuluyor.

151.5 x 73.7 x 7.9 mm. boyutlarındaki telefonun ön panelinin üst kısmında Nokia markası yer alıyor. Ekranın alt kısmındaki dikdörtgen buton ise hem ana ekran tuşu hem de parmak izi tarayıcısı işlevi görüyor. Arka panelde ise çift kamera ve LED flaş ince bir şeritte dikey olarak sıralanıyor. Telefonun ekranının kenar çerçeveleri oldukça ince olsa da, üst ve alt çerçevelerin fazlasıyla büyük olduğunu belirtmek gerekiyor.

Galaxy S8 ise metal ve camın buluştuğu bir kasaya sahip. Çift tarafa kavisli ekranı oldukça ince bir çerçeve sarıyor. Neredeyse tamamen ekranla kaplı ön panelde herhangi bir fiziksel tuş bulunmuyor. Telefonun arkasındaki tek lensli kameranın solunda flaş modülü, sağında ise parmak izi tarayıcısı yer alıyor.

148.9 x 68.1 x 8.0 mm.’lik boyutlara sahip Galaxy S8, tartıda 155 gram çekiyor. Boyutları itibarıyla Nokia 8’den daha küçük bir telefon olan Galaxy S8, suya ve toza dayanıklı bir kasaya sahip. S8 satın almak isteyenlerin önünde altı farklı renk seçeneği bulunuyor.

Ekran

Nokia’nın yeni amiral gemisi telefonunda 5.3 inç bir ekran bulunuyor. Söz konusu ekran standart 16:9 görüntü oranına sahip. 2560 x 1440 piksel çözünürlüklü ekranın piksel yoğunluğu ise 554 ppi. Mobile HDR uyumluluğu konusunda bir bilgi verilmemesi, yeni cihazda bu özelliğin bulunmadığını düşündürüyor. Nokia’nın yeni telefonunun ekranını Corning Gorilla Glass 5 cam koruyor.

Galaxy S8’de 5.8 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. 18.5:9 görüntü oranı sayesinde Samsung’un amiral gemisi, Nokia’nın yeni telefonuna kıyasla daha küçük bir alan kaplıyor. S8’in çift yöne kavisli ekranı, Mobile HDR Premium teknolojisini de taşıyor.

Galaxy S8+’ın 2960 x 1440 piksel çözünürlüklü ekranı, 570 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Super AMOLED paneli varlığı, canlı ve keskin bir görüntü deneyimi vadediyor.

Kamera

Nokia 8’in arkasında 13 megapiksel çözünürlüklü iki kamera bulunuyor. Akıllı telefonun önünde de 13 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kameraların tamamında Zeiss markalı lensler bulunuyor. Arka kameralardan birinde RGB, diğerinde monokrom sensör bulunuyor. Huawei P10’u hatırlatan kamera kurulumunda f/2.0 diyafram genişliği ve faz tespitli otomatik odaklama gibi özellikler yer alıyor. Söz konusu iki özelliğin ön kamerada da mevcut olduğunu belirtmek gerekiyor.

Nokia’nın yeni amiral gemisinde Dual-Sight adını taşıyan bir kamera modu da bulunuyor. Bu kamera modu, ön ve arka kameraları aynı anda kullanıyor. Böylelikle kullanıcılar aynı anda hem kendilerini hem de başka bir kişiyi ya da nesneyi fotoğraflayabiliyor veya videoya kaydedebiliyor. Kaydedilen görüntüler Facebook veya YouTube gibi platformlarda paylaşılabiliyor.

Galaxy S8’in arkasında ise tek bir kamera bulunuyor. f/1.7 diyafram genişliğine sahip 12 megapiksel çözünürlüklü kamerada optik görüntü sabitleme ve 8x dijital yakınlaştırma gibi özellikler de mevcut.

Galaxy S8’in önünde ise 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera yer alıyor. Tıpkı arka kamera gibi, ön kamera da f/1.7 diyafram genişliğine sahip. Galaxy S8’in hem arka hem de ön kamerasıyla mükemmel kareler yakalanabiliyor. Megapiksel savaşını kazansa da, Nokia 8’in işinin çok da kolay olmadığını söylemek gerekiyor.

Donanım

Nokia’nın yeni amiral gemisi Qualcomm Snapdragon 835 işlemciye sahip. Bu işlemciye 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Nokia, diğer Android telefonlarında olduğu gibi, 8’de de microSD kart desteğiyle ekstra depolama alanı kazanma imkanı sunuyor.

Akıllı telefonda 3090 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Quick Charge 3.0 teknolojisine sahip telefon, USB Type-C girişi üzerinden şarj ediliyor. Cihazın üzerinde 3.5 mm. kulaklık jakı bulunuyor. Ozo teknolojisinin varlığı ise telefonun stereo bir ses deneyimi yaşatmasını sağlıyor.

Samsung Galaxy S8 içinse Qualcomm Snapdragon 835 ve Exynos 8895 olmak üzere iki farklı işlemci seçeneği sunuluyor. İşlemciye 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. MicroSD kart desteği sayesinde bu alanın üzerine 256 GB daha eklenebiliyor.

S8, 3000 mAh kapasiteli bir pil taşıyor. S8+’ta ise pil kapasitesi 3500 mAh’a yükseliyor. 3.5 mm. kulaklık jakı barındıran telefon, 32-bit ses oynatma desteğine sahip.

Yazılım

Nokia’nın mevcut Android telefonları, Android Nougat işletim sistemini taşıyor. Google Assistant da bu işletim sistemine eşlik ediyor. Nokia 8 de bu konuda şirketin portföyündeki diğer telefonlardan farklı bir yerde duruyor.

Nokia’nın yeni amiral gemisi telefonunda ön yüklü uygulama sayısı yok denecek kadar az. Kamerayı iyileştiren şirket, ekstra olarak bir destek uygulaması eklemekle yetiniyor. Nokia telefonun Android O güncellemesi alan ilk cihazlardan biri olmasını amaçlıyor.

Samsung Galaxy S8’de ise Android Nougat’ya şirketin TouchWiz isimli kullanıcı arayüzü eşlik ediyor. S8 kullanıcılara daha fazla ön yüklü uygulama sunsa da, telefonun arayüzünün oldukça kullanışlı olduğunu belirtmek gerekiyor.

Fiyat

Nokia 8 eylül ayında satışa sunulacak. Telefonun Avrupa’daki fiyat etiketinde 599 euro (2471 TL) yazacak. Bu da telefonun Türkiye’de 3500 TL civarı bir fiyat karşılığında satılabileceği anlamına geliyor. Samsung Galaxy S8 ise hâli hazırda 4000 TL karşılığında satılıyor.

Nokia 8 Galaxy S8’e karşı uygun bir alternatif olabilir

Hem Nokia 8 hem de Samsung Galaxy S8, üst sınıf tasarım ve özellikleri bir arada sunuyor. Nokia’nın yeni amiral gemisi, ekran büyüklüğü bakımından S8’in altında kalıyor. Mobile HDR teknolojisinin bulunmaması da telefonun ekran konusundaki eksikleri arasında gösterilebilir. İnce kasası, safa yakın bir Android deneyimi sunması ve çift arka kamerası ise Nokia’nın yeni telefonuna avantaj sağlıyor.

Samsung Galaxy S8 ise daha büyük ve daha keskin bir ekran taşıyor. Tasarım bakımından daha heyecan verici bir cihaz olan Galaxy S8, tek arka kamera taşımasına rağmen mükemmel kareler yakalıyor.

İki telefon arasındaki kararın kullanıcı bütçesi doğrultusunda verilmesi muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER