Manşetler

Nokia 2012 ikinci çeyrek finans raporunu açıkladı, 826 milyon avro operasyon zararı kaydetti

nokia ve samsung

Nokia 2012 ikinci çeyrek finans raporunu açıkladı. Büyük bir mücadele içinde olan şirket 4 milyon Lumia Windows Phone cihaz satışına ulaştı, net satışlar bir önceki çeyreğe göre daha iyi bir seyir gösterdi. Net satışlar 7.5 milyar avro olarak kaydedildi, birinci çeyreğe göre 100 milyon avroluk bir artış gösterilmiş oldu. Bu arada cep telefonu satış hacmi de 73 milyon birime ulaştı. Ne var ki, 826 milyon avro operasyon zararı kaydedildi.

Nokia geçen çeyrekte toplam 83.7 milyon telefon satışı gerçekleştirdi, geçen çeyreğe göre 82.7 milyon rakamının üstüne çıksa da geçen yılın aynı dönemine göre 4.8 milyon düşüş gösterdi. Symbian, MeeGo ve Windows Phone cihazlarını bünyesinde barındıran “Akıllı Cihazlar” satışları ilk çeyrekte 16.7 milyon iken ikinci çeyrekte 10.2 milyona geriledi. Akıllı Cihazların ortalama satış fiyatı ise ilk çeyrekteki 143 avrodan 151 avroya yükseldi. Bunda ortalama satış fiyatı daha yüksek olan Lumia cihazlarının piyasaya daha fazla yayılmasının etkisi oldu. Ne var ki, Lumia serisi cihazların ortalama satış fiyatı bir önceki çeyreğe göre 220 avrodan 186 avroya geriledi. Tabii ki, bunda da ucuz Windows Phone cihazlarının satışa sunulmasının etkisi oldu.

Finlandiyalı şirket mobil arenada uzun zamandır elinde tuttuğu liderliği Samsung’a kaptırmıştı. Üst segmentte Lumia serisi Windows Phone cihazlarıyla Android telefonları ve iPhone ile rekabet etmeye çalışan Nokia’nın giriş seviyesi ürünleriyse ucuz Android cihazlarından büyük tehdit görüyor. Gelişmekte olan ülkelerde giderek daha popüler hâle gelen bu Android telefonları tabii ki Nokia’nın pastasından dilim kapıyor.

Windows Phone 8’in Nokia’ya başka bir geri dönüş fırsatı verebileceğine inanılıyor. Platformun gelecek nesil versiyonu oldukça büyük yenilikler barındırıyor, ayrıca akıllı telefon işletim sistemiyle Windows 8’i aynı çekirdeği paylaşıyor olmaları sebebiyle birbirleriyle daha entegre hâle getiriyor. Ne var ki, bu gelişmişliğin bir maliyeti oluyor. Aralarında Nokia’nın mevcut Lumia cihazlarının da bulunduğu Windows Phone 7 telefonları Windows Phone 8 güncellemesi alamayacak. Bunun yerine Windows Phone 7.8 adında, ufak tefek oynamaların ve arayüz değişikliklerinin bulunacağı bir güncelleme bu telefonlara sunulacak.

Nokia’nın elinde şu an 4.2 milyar avronun biraz altında değerlenmiş likit varlık bulunuyor. Geçen yılın aynı döneminde bu değer 4.87 milyar avro olarak kaydedilmişti. Bu arada şirketin elinde 102 milyon avroluk net nakit para bulunuyor. Nakit rezervinin azalması şirketin finansal kaynak için daha fazla arayış içine girmesine neden oluyor. Bu noktada daha fazla patent satış veya lisans anlaşmasının imzalanması söz konusu olabilir.

Nokia, üçüncü çeyrek performansının birinci ve ikinci çeyreğe benzeyeceğini tahmin ediyor. Akıllı Cihazlar bölümünde yaşanan ürün geçişleri nedeniyle 2012’nin üçüncü çeyreği zorlu geçecek. Şirket Symbian ve MeeGo’dan uzaklaşıp Windows Phone’a kaymaya devam edecek, ayrıca Windows Phone 8 için de sabredecek. Yukarıda belirttiğimiz gibi, mevcut Lumia cihazlarının uzun dönemli güncelleme takvimine sahip olmayacak olması onların satışını baltalayacaktır. Windows Phone 8 cihazlarının çıkışıyla birlikte dördüncü çeyrekte Lumia tarafında olumlu izler görebiliriz.

İlgili >> Nokia, Nokia [PDF]

İLGİLİ HABERLER