Teknoloji

Nokia 2011 üçüncü mâli çeyrek raporunu açıkladı

Nokia, 2011 üçüncü çeyreğine dair mâli raporunu açıkladı. Geride kalan mâli çeyrek yıl da Nokia için tatsız görünüyor. Şirketin akıllı telefon satışları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38 gerilerken, operasyon kârı da yüzde 60 düşüş gösterdi.

Temmuz-Eylül 2011 döneminde Nokia’nın net satışları 8.98 milyar avro seviyesinde gerçekleşirken şirket 71 milyon avro zarar açıkladı. Aslına bakarsanız, ikinci mâli çeyrekte açıklanan 487 milyon avroluk zarara göre kayda değer bir iyileşmenin olduğunu söyleyebiliriz.

Nokia geride kalan çeyrekte 106.6 milyon mobil cihaz sattı, bu noktada geçen yıla göre fazla düşüş göstermedi. Bunların 89.8 milyonunu normal cep telefonları, geri kalan 16.8 milyonunu da akıllı cihazlar oluşturdu. Yazının başında da belirttiğimiz gibi akıllı telefon satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38’lik bir düşüş var. Bunun nedeni olarak müşterilerin Windows Phone cihazlarını beklemeye başlamalarını gösterebiliriz.

Nokia CEO’su Stephen Elop geride kalan mâli çeyreğe dair tabloyla ilgili olarak Nokia’nın Windows Phone cihazlarının geliştirilmesi konusundaki gidişatının cesaret verici olduğunu ve bu deneyimi belirli ülkelerdeki kullanıcılara içinde bulunduğumuz çeyrekte getirmeyi beklediklerini dile getirdi. Sonrasında, 2012 yılında  Nokia Windows Phone cihazlarının piyasaya çıkacağı ülkelerin sayısı sistematik biçimde artacak.

Yılın üçüncü çeyreğine ait sonuçların satış yönetim ve kanal envanter durumunun iyileşmekte olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Stephen Elop genel olarak mobil telefon portföyünün iyi bir performans sergilediğinin altını çizdi. Nokia geride kalan üçüncü çeyrekte, Hindistan gibi çift hat kullanımının yaygın olduğu ülkelerde 18 milyon çift SIM kartlı cihaz satmış. Ayrıca Elop akıllı cihazlar segmentinin de üçüncü çeyrekte lanse edilen, kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunan, ayrıca rekabetçiliğini arttıran Symbian Belle ile birlikte daha da kuvvetlendiğine dikkat çekti.

Nokia’nın sahibi olduğu NAVTEQ’e baktığımızda burada operasyon kârlarının yıldan yıla karşılaştırma yapıldığında hafif bir yükseliş gösterdiği görülüyor. Nokia Siemens’te de benzer bir durum söz konusu. Ne var ki, her iki iş kolu da üçüncü çeyreği zararla kapattı.

İlgili – Nokia

İLGİLİ HABERLER