Ulaşım

Nissan Leaf yeni nesille birlikte otonom sürüş özellikleri kazanıyor

nissan leafNissan’ın elektrikli otomobili Leaf, yeni nesille birlikte otonom sürüş yetenekleri kazanıyor. Otomobilin Avrupa ve Kuzey Amerika’da satılacak modellerinde satılacak modellerinde ProPilot adını taşıyan sürücü asistanı sistemi bulunacak. Direksiyona yerleştirilen bir düğmeye basıldığında aktif hâle gelecek olan sistem otomobilin yönünü, hızlanmasını ve yavaşlamasını kontrol edecek. Nissan Leaf, sürücülere önlerinde ne olduğunu da dijital kontrol panelinin ortasına yerleştirilen bir animasyonla gösterecek.

Geleneksel otomobil üreticilerinin otonom sürüş sistemi genellikle ticari açıdan en gelişmiş otonom sürüş sistemi olarak nitelenen Tesla’nın Autopilot’uyla karşılaştırılıyor. Nissan’ın sistemi ilk etapta sadece otoyollarda kullanılabilecek olan sistemi, uzun ve sıkıcı yolculuklarda sürücüleri rahatlatabilir. Ancak genel itibarıyla ProPilot ile Autopilot arasında önemli farklar bulunuyor. Tesla’nın sistemi şerit değiştirebiliyor, trafiğin hızına uyum sağlayabiliyor, otoyoldan otomatik olarak çıkabiliyor, bir park yeri tespit ettiğinde kendi kendi park edebiliyor ve gerektiğinde acil fren yapabiliyor.

Yine de, mevcut farklar ProPilot’un Autopilot ile aynı seviyeye yükselemeyeceği anlamına gelmiyor. Sistemin gelecek versiyonlarını da test eden Nissan, özellikle şehir içinde otonom sürüşün potansiyeli üzerine odaklanıyor. Otonomluk seviyesini artıracağını belirten şirket, sistemin şehir içindeki kavşakları algılayabileceğinin altını çiziyor. Nissan ProPilot’un yeni özelliklerinin Leaf’lere güncelleme yoluyla iletilip iletilmeyeceği konusunda ise şimdilik bir bilgi vermiş değil.

Nissan Leaf tek şarjla 321 kilometre gidebilir

Nissan Leaf’in üretime hazır versiyonunun eylül ayında görücüye çıkması bekleniyor. Otomobilin sevkiyatının ise yılın sonunda başlaması planlanıyor. 60 kilowatt kapasiteli bir pile sahip olacağı söylenen Leaf’in tek şarjla 321 kilometre yol katedebilmesi öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER