Ulaşım

Nissan katı hâl bataryalı elektrikli otomobil için tarih verdi

nissan elektrikli otomobil

Nissan Japonya’nın Yokohama şehrinde elektrikli otomobiller için katı hâl batarya üreteceği bir tesis inşa edeceğini açıkladı. Şirket, söz konusu batarya teknolojisi için pilot üretimin de 2024’te başlayacağını duyurdu.

Japon otomobil üreticisi, bu yeni fabrikada materyaller, süreç ve üretim üstünde çalışacak. Şirket, 2028 itibarıyla katı hâl bataryalı araçlarını piyasaya süren ilk elektrikli otomobil üreticisi olmayı hedefliyor.

Hâlihazırda elektrikli otomobillerin büyük kısmında lityum iyon teknolojisi kullanılıyor. Katı hâl bataryalarının lityum iyon teknolojisine kıyasla daha hızlı şarj olması ve daha verimli şekilde enerji tüketmesi öngörülüyor. Bunun da elektrikli otomobil sahipliğinin maliyetini azaltacağı belirtiliyor.

Nissan’dan verilen bilgiye göre, katı hâl teknolojisiyle otomobil bataryalarının fiyatı düşecek. Şirket, batarya fiyatlarının 2028 itibarıyla kWh saat başına 75 dolar olmasını, daha sonra da 65 dolara gerilemesini öngörüyor.

Nissan katı hâl batarya teknolojisi üstüne çalışmalar yapan tek şirket değil. Ford da kendi çözümünü 2030’da kullanıma sunmayı planlıyor. Volkswagen tarafından desteklenen QuantumScape, hedef tarih olarak 2024’ü belirlemiş durumda. Toyota da 2020’li yıllar bitmeden katı hâl batarya üretmeyi hedefliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER