Eğlence

Nintendo’dan E3 2012 duyuruları: Yenilenmiş Wii U Gamepad, Pro Controller ve Miiverse sosyal ağ

5-7 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek E3 2012’nin ilk duyuruları Nintendo’dan geldi. Japon oyun devi internet üzerinden bir video yayını yaparak Wii U Gamepad oyun kumandasının en son versiyonunu görücüye çıkardı. Büyük bir dokunmatik ekrana sahip olan bu kumanda üzerinde geleneksel oyun kontrol tuşları ve joystikler, NFC bağlantı desteği ve TV için uzaktan kumanda özelliği bulunuyor. Bu arada şirket daha geleneksel bir kumanda olan “Pro kumanda” ve içinde “Miiverse” ve “Mii Wara Wara”yı da barındıran yeni çevrimiçi servisini tanıttı.

Wii U Gamepad, Nintendo’nun geçen yıl gerçekleştirdiği Wii U lansmanı sırasında gösterdiği kumandaya göre farklılıklar içeriyor. Yeni bir NFC okuyucusu ve yazıcısı, hareket ve jiroskop sensörleri, tamamen bağımsız kızılötesi uzaktan kumanda işlevi yenilikler arasında bulunuyor. Başlangıçta yer alan “thumbslider”ların yerini analog çubuklar almış durumda. Nintendo kumandanın ergonomisi ve boyutlarında da oynamalar yaptı, alta yeni tutacaklar eklemiş, Gamepad’i daha geniş hâle getirmiş, tuş dizilimin yeniden ayarlamış. Wii U Gamepad ve Wii U konsolu hem siyah hem de beyaz renk seçenekleriyle gelecek, ancak başka renk seçeneklerinin sunulup sunulmayacağı şu an için belli değil.

Wii U Gamepad’in desteklemediği oyunlar ise Pro Controller adı verilen alternatif kumandalarla oynanacak. Xbox 360 kumandası ve Wii’nin Classic Controller Pro kumandasının melezi gibi görünen bu kumanda gelenekçi takılmayı seven oyunseverlere hitap edecektir. Nintendo bu kumandanın ayrı mı satılacağı, yoksa kutuda mı geleceği konusunda bir bilgi vermedi, ancak opsiyonel olması daha kuvvetli ihtimal gibi görünüyor.

Nintendo Wii U ile birlikte sosyal taraftaki özellikleri de artırıyor. Nintendo başkanı Satoru Iwata’nın düzenlenen canlı video yayını sırasında duyurusunu yaptığı Miiverse adlı servis konsolların ana ekranlarında varlığını sürdürecek oyuncu avatarlarını içeriyor. Servise üye olup giriş yapan Wii U kullanıcıları kendi Mii karakterini, arkadaşlarının Mii karakterlerini veya Wii U sistemindeki diğer Mii’leri görme, yakın çevrede kendisiyle aynı oyunu oynayan Mii’leri fark etme fırsatı yakalayacak. Mii Wara Wara ise Wii U oyunlarını temsil eden bölmelerde Mii’lerin toplanmasını mümkün kılıyor. Mii’ler arasındaki gerçek zamanlı mesajlaşmalar konuşma baloncukları aracılığıyla düzgün bir şekilde yansıtılıyor.

Dokunmatik ekranlı Gamepad’e eklenen çeşitli sosyal işlevler de mevcut. Örneğin kullanıcılar oyun hileleri gibi bilgileri almak amacıyla diğer oyunculara yazılı mesaj gönderebiliyor. Veri girişi sanal klavye üzerinden akıllı telefonlarda olduğu gibi yapılıyor, ya da bir kapasitif kalem yardımıyla doğrudan el yazısı kullanılarak yapılabiliyor. Gamepad kumandası sistemin telekonferans için kullanılması sırasında da yardımcı oluyor, kullanıcılar bir taraftan sohbet ederken bir taraftan da kumandaları üzerinden sanki bir tablet kullanıyormuş gibi internette gezinebiliyor, bilgi araması yapabiliyor.

Nintendo Wii dışındaki cihazlarla olan entegrasyonun artırılacağı sözünü de verdi, ancak bu işlevler ürün piyasaya çıktığında henüz gelmiş olmayacak. Bilgilere mobil tarayıcı üzerinden erişildiği için kullanıcıların sosyal işlevlerini 3DS, PC veya akıllı telefonlara taşıması da mümkün olabilir.

İlgili – Nintendo Direct

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER