Bilim

Nikon, çiftçilere doğum zamanında uyarı veren yeni bir sistem geliştirdi

nikon

Nikon, görsel teknoloji ve yapay zeka alanlarındaki ileri bilgisini, çiftçilere beklenmedik bir yönden destek olarak sunacak yeni bir sistemle bir kez daha gündemde. Kyodo News‘in haberine göre, bu sistem çiftçilere, ineklerin doğum yapacağı zaman konusunda uyarı veriyor. Özellikle yoğun doğum sezonlarında, çiftçilerin gebe inekleri sürekli kontrol etme gereksinimini azaltarak verimliliği artırması hedefleniyor.

Yıllık 900,000 yen (yaklaşık 6,200 dolar) maliyetindeki bu sistem, yaklaşık 100 inekli bir çiftlik için bir güvenlik kamerası ile bir yapay zeka sisteminin birleşiminden oluşuyor. Özel bir akıllı telefon uygulaması aracılığı ile doğum yapma zamanı geldiğinde çiftçilere alarm vererek, gerekli müdahaleleri zamanında yapabilmelerini sağlıyor.

Nikon, AI sistemini 2021 sonbaharında eğitmeye başladı ve 2023 Şubat’ında Japonya’nın güneybatısındaki dört çiftlikte kavram kanıtı testlerini uyguladı. Sistem, hamile ineklerin doğumdan yaklaşık beş saat önce gösterdiği belirtileri, örneğin hareketlerinde artış ve buzağının amniyotik kesesinin açılmaya başlaması gibi izleyerek bunları tespit ediyor.

Nikon çiftçilere yeni nesil yardımcı teknoloji sunuyor

“Bir dişi ineğin çiftleşme döneminde olduğunu ve diğer davranışsal kalıpları da tespit edebilmeyi istiyoruz,” diyor Nikon’dan Kazuhiro Hirano. Sistem, geçen yıl testlere katılan bir hayvan sahibine göre işini oldukça iyi yapıyor: “Her yıl yaklaşık 60 buzağı doğuruyoruz ve doğum sürelerinden bir ay önce anne inekleri her birkaç saatte bir kontrol etmek zorundaydık. Bu sistem, büyük bir yardım oldu,” diye aktarıyor Keita Higuchi.

Nikon, tüketici kameralarıyla tanınmakla birlikte, mikroskoplar, X-ışını sistemleri, yarı iletken sistemler, robot görüş sistemleri, sanal üretim stüdyoları ve daha fazlasını üretiyor. Firma, mikroskop görüntülemesine yardımcı olmak için yapay zeka teknolojisini kullanırken, yakın zamanda sahte AI görüntülerinin yanlış kullanımına karşı yeni elektronik filigran teknolojisi ile mücadele ediyor.

Bu yenilikçi sistem, çiftlik yönetiminin modern zamanlarda ne kadar teknolojik ilerlemelerle desteklendiğini gösteriyor. Nikon’un bu hamlesi, şirketin sadece fotoğraf makinesi alanında değil, diğer pek çok alanda da yenilikçi teknolojilere yatırım yapmaya devam ettiğinin altını çiziyor. Geleneksel çiftçilik yöntemleriyle uyum sağlayarak, bu sistem çiftçilere zamandan ve emekten tasarruf sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir bir çiftlik yönetimini de mümkün kılıyor. Nikon’un gelecekte çiftçilik sektörüne yönelik başka hangi yenilikleri sunacağını zaman gösterecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER