Teknoloji

Nikon D810 film çekimlerinin aranan oyuncusu olmayı hedefliyor

nikon-d810-260614-2

Nikon DSLR video şampiyonluk tahtını Canon’dan almaya çalışıyor ve bunun için Nikon D810 adlı yeni bir kameranın duyurusunu gerçekleştirdi. D800’ün takipçisi olan D810, Nikon’un Canon’un büyük bir saygınlığa sahip olan 5D serisini aşağı indirmek için yaptığı ilk önemli girişim olarak nitelendiriliyor. D800 sahip olduğu karşılaştırılabilir seviyedeki özellikleri ve daha düşük fiyatıyla 5D Mark III’e önemli bir alternatif olmuştu. D810 da bunun temelleri üzerine inşa ediliyor.

D810’un D800’e göre en büyük gelişim gösterdiği alan video özellikleri oluyor. Nikon sunduğu düz video profiliyle çekimi renklendirmeyi daha kolay hâle getiriyor. D810 çekim yaparken zebra çizgilerini gösterebiliyor, bu da kameramanın çekimin pzlamasının düzgün olup olmadığının anlamasına yardımcı oluyor. Yeni kameranın önünde iki adet mikrofon yer alıyor, böylelikle kaydın mono yerine stereo yapılması sağlanıyor. Harici mikrofonla kayıt yapanlar da çekimi geniş alan ve ses alanı olarak ikiye ayırabiliyor.

Nikon kamerayı hareket ettirirken film çekimini kolaylaştırmak da istiyor. D810 filmin otomatik ISO modunda çekilirken diyafram açıklığı ve deklanşör hızı gibi kontrollerin elle yapılmasına izin veriyor; kameranın değişen ışık koşullarına göre kendisini otomatik olarak ayarlamasını sağlarken bu iki faktörün sabit tutulmasına izin veriyor. Nikon ISO değerleri arasında geçişin pürüzsüz şekilde yapıldığının altını çiziyor. D810’un video çekimi tarafındaki diğer gelişimleri arasında 60p (NTSC) veya 50p (PAL) formatında 1080p video çekimi de bulunuyor.

Kamera gövdesinde de birtakım temel iyileştirmeler yapılmış, ekranın ve OLED vizörün çözünürlüğü artırılmış. Fotoğrafçılık alanında da daha hızlı görüntü işleme, daha uzun pil ömrü, genişletilmiş ISO aralığı ve biraz daha hızlı sürekli çekim hızı gibi iyileştirmeler bulunuyor. Full-frame sensörü D800’ünkiyle aynı olacak şekilde 36.3 milyon piksel barındırsa da, D810’da düşük geçirgenlikli filtre gibi bir seçenek bulunmuyor.

Nikon D810 17 Temmuz tarihinden itibaren 3299.95 dolarlık gövde fiyatıyla yurt dışında satışa çıkacak. Bu fiyat onu D800’den biraz daha pahalı yapacak, ancak yine de 5D Mark III’ten daha ucuz olacak. D810’un video tarafındaki iyileştirmeleri ve daha uygun fiyatı onu Canon’un seçenekleri için önemli bir alternatif yapacaktır.

İLGİLİ HABERLER