Manşetler

Nike size uygun ayakkabı numarasını artırılmış gerçeklikle buluyor

nike fit

Nike son birkaç yıldır artırılmış gerçeklik üzerine yoğun denemeler yapıyor. Şirket bu teknolojiyle desteklenen yeni deneyimler üzerinde çalışmayı da sürdürüyor. Spor ekipmanları devi şimdi de Nike Fit adını verdiği, bilgisayar görüşünün bir birleşimini kullanan özelliğin duyurusunu gerçekleştirdi.

Nike Fit bilimsel veriyi, yapay zekâyı ve tavsiye algoritmalarını kullanarak ayağınızı tarıyor ve sizin için en uygun ayakkabıyı buluyor. Tüm bunları akıllı telefonunuzdaki Nike uygulamasını kullanarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Nike, bir sektör araştırmasına dayanarak, insanların yüzde 60’ı aşkın kısmının yanlış büyüklükte ayakkabılar giydiğini söylüyor. Nike Fit ile şirket bu sorunu çözmeyi amaçlıyor.

Artırılmış gerçeklik deneyimi nispeten basit sayılır. Nike uygulamasını açıyor ve ürün sayfasına gidiyorsunuz. Burada, normalde ayakkabı büyüklüğünü seçmenizi sağlayan menüye ayağınızı ölçmenizi sağlayan yeni bir seçenek eklenecek. Buradan kamera açılacak ve sizden bir duvarın yanında durmanız ve akıllı telefonunuzu ayağınıza çevirmeniz istenecek. İki adet AR halkası telefonunuzu uygun biçimde konumlandırmanızı sağlayacak. Ayağınız ve bulunduğunuz fiziksel ortam tanındıktan sonra, ayağınız taranmaya başlanacak ve Nike ayakkabısı için size uygun numara belirlenecek. Tüm bu sürecin bir dakikadan az sürdüğü dile getiriliyor.

Örneğin, Air Max ayakkabı için size uygun numaranın 44 numara olduğu şeklinde bir mmesajı göreceksiniz. Aynı zamanda “İnsanların yüzde 80’i sizinle aynı numarada ayakkabı alıyor.” ya da “Bu ayakkabı size biraz küçük gelebilir.” şeklinde mesajlar da görebileceksiniz. Nike Fit ayağınızı milimetre mertebesinde ölçebiliyor. Bu sayede hangi ayağınızın diğerine göre biraz daha büyük olduğunu da size söyleyebiliyor. Şirket, ilk testlerine dayanarak bu teknolojiye çok güvendiğinin altını çiziyor. Bu nedenle onu bir deney ya da pazarlama hamlesinin ötesinde, Nike uygulamasının ana özelliklerinden biri hâline getirmeyi hedefliyor.

AR araçlarını ayağınızı ölçmek için bir kez kullandıktan sonra, bu bilgi Nike profilinize kaydedilecek. Bu sayede her seferinde ayakkabı satın alırken ayağınızı ölçmeniz gerekmeyecek. Eğer mağazalara giderseniz, satış görevlileri de Nike uygulamasından bir QR kodunu okutarak hangi numaraların sizin için en uygun olduğunu anlayabilecekler.

Nike, bu aracın ebeveynlerin hayatlarını kolaylaştıracağını söylüyor. Bu uygulama sayesinde çocuklarının ayaklarını evde ölçüp kaydedebilecekler ve daha sonra mağazadan ya da internet üzerinden kolaylıkla sipariş edebilecekler. Tabii ki, çocukların ayakları sürekli büyüdüğü için ebeveynler uygulamayı kullanarak belirli aralıklarla çocuklarının ayaklarını ölçmek zorunda olacaklar. Nike mağazalarında da görevlilerin kendilerine özel Nike Fit deneyimi olacak. Onlar da akıllı telefonlarını kullanarak size uygun ayak numarasını bulacaklar. Bu bilgi ve Nike profilinizle, herhangi bir ayakkabı kutusunu taratıp sizin için en uygun numarayı kolaylıkla bulabilecekler.

Nike Fit’in temmuz ayında yurt dışında çıkacağı belirtiliyor. Şirket bu özellikleri o zamanda uygulamasına getirmeyi hedefliyor. Başlangıçta bu özellik sadece ABD’de kullanılabilecek. Nike, yaz sonlarına doğru bunu Avrupa’ya da getirmeyi hedeflediğini söylüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER