EğlenceManşetler

Nike Adapt BB kendinden bağcıklı, mobil uygulamayla kontrol ediliyor

nike adapt bb

Kendi kendine bağlanan ayakkabılar, Geleceğe Dönüş filminden beri çoğu insanın rüyasıdır. Geleceğe Dönüş 2‘de, 2015 yılına ziyarette Marty McFly’ın ayağında bu ayakkabıların olduğunu görmüştük. Filme göre bu teknoloji zamanı geldiğinde çok sıradan olacaktı. Ne var ki, 2019 yılındayız ve hâlâ çoğumuz ayakkabılarımızın bağcıklarını kendimiz bağlıyoruz.

Aslında Nike, filmdeki hayali gerçeğe dönüştürecek adımları son yıllarda atıyor. Ne var ki, şimdiye kadar gördüğümüz ürünler yüksek fiyatıyla herkesin ayağına geçecek gibi görünmüyordu. Neyse ki şirket, Nike Adapt BB ile birlikte tüketicilere rahatlığı, daha uygun bir fiyattan sunmaya hazırlanıyor. Bu ayakkabı dahili akıllı özellikleri barındırıyor, böylelikle sporcuların performansını yükseltmeyi hedefliyor.

350 dolarlık yurt dışı fiyatıyla Nike Adapt BB, özellikle basketbol oyuncularını hedefliyor. Nike, bu ayakkabıları giyenlerin bağcıklarla uğraşmasını istemiyor. Ayakkabı içindeki sensörler, giyenlerin ayağına uyacak şekilde bağcık ayarını yapıyor. Bu sayede ayakkabı rahat hissettiriyor ve en iyi performansı sunmaya hazır hâle geliyor.

Nike, ürünün duyurusunda basketbol gibi bir spor aktivitesi sırasında insanın ayağının nasıl hareket ettiğine dikkat çekiyor, normal ayakkabılarda mükemmel uyumu yakalamanın çok zor olduğunun altını çiziyor. Ancak akıllı ayakkabıların çeşitli ihtiyaçlara daha kolay uyum gösterme imkanının olduğunu dile getiriyor:

Bir basketbol maçı boyunca, ayak oyun sırasında neredeyse yarım boy genişleyebilir. Bir noktada rahat hisseden bir uyum seviyesi, sadece 24 dakika sonra da sıkışık olabilir. Ayağın ihtiyaçları, spora, süresine ve sepetin kesik bir kesimi gibi belirli hareketlere bağlı olarak herhangi bir zamanda değiştiğinden, ‘mükemmel uyum’ yüzer bir hedeftir.

“Normal bir basketbol maçında, sporcunun ayağı değişir ve kan akışını artırmak için ayakkabınızı gevşeterek ve ardından tekrar sıkılaştırmak için formunuzu hızlı bir şekilde değiştirme yeteneği, sporcunun deneyimini geliştireceğine inandığımız önemli bir unsurdur.” diyor Nike’ın İnovasyondan Sorumlu Kreatif Direktör Yardımcısı Eric Avar.

Nike Adapt BB’de özelleştirilmiş motorlar ve dişli düzeni yer alıyor. Bu sayede ayak için gerekli olan basınç hissediliyor ve buna uygun şekilde ayarlama yapılıyor. Nike, bağcığın esneme gücünün yaklaşık 15 kilogram olduğuna dikkat çekiyor. Bu da standart paraşüt ipinin gücüne eşdeğer.

nike adapt bb

Oyuncular FitAdapt teknolojisini kullanarak farklı ayarları elle girebiliyor. Böylelikle ayakkabının rahatlığını oyunun fark anlarına göre ayarlayabiliyor. Ayakkabı ile uyumlu bir iPhone veya Android uygulamasıyla ayarlama işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor.

Nike, oyuncuların mola, oyun zamanı ve hatta ısınma sırasında kullanacakları farklı bağcık sıkılığı ayarlarını belirleyebileceklerini söylüyor. Gelecekte çıkacak bellenim güncellemeleriyle diğer taraflarda da çeşitli seçenekler getirilecek.

nike adapt bb

Yukarıdaki infografikte görüldüğü gibi, ayakkabı oldukça dayanıklı görünüyor. Nike’ın kendinden bağlama teknolojisi Marty McFly’ı havalı göstermeye yarayan bir göz boyamadan öte görünüyor. Ayakkabılar profesyonel oyunculara oyunları sırasında gerçekten yardımcı olmayı amaçlıyor.

Nike Adapt BB bir ay sonra, 16 Şubat’ta yurt dışında satışa sunulacak. Nike, gelecekte bu teknolojiyi diğer spor ve yaşam tarzı ürünlerine eklemek istediğini söylüyor. Ancak şimdilik herhangi bir detay vermiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER