Manşetler

Night Sky: Yıldızlara sadece bakmakla yetinmeyin, onları tanıyın

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Artık büyük şehirlerde yıldızları görmek çok zor. Ancak bu durum yıldızların gökyüzünde parlamaya devam etmediği anlamına gelmiyor. Şehir ışıklarından biraz uzaklaşınca yıldızlar tüm ihtişamlarıyla kendilerini gösteriyor. Teknoloji gökyüzündeki yıldızlara sadece bakıp geçmeyi istemeyen, aynı zamanda bu yıldızları tanıma peşinde olanlara büyük imkanlar sunuyor. Night Sky, söz konusu imkanı sağlayan araçlar arasında en yeteneklilerden biri olarak dikkat çekiyor.

Night Sky ile astronomiye meraklı kişiler gökyüzündeki yıldızları, gezegenleri, takımyıldızlarını ve uyduları rahatlıkla tanıyabiliyor. Bunun için akıllı telefonu gökyüzüne doğru doğrultmak ve etrafta dolaştırmak yeterli oluyor. Night Sky, uyduların yanı sıra Uluslararası Uzay İstasyonu’nu da ayırt etmeyi sağlıyor.

tvOS üzerinden de erişilebilen uygulamanın iOS versiyonu, Apple’ın iOS 11 ile yaptığı artırılmış gerçeklik açılımına kayıtsız kalmıyor. Uygulamaya eklenen artırılmış gerçeklik desteği sayesinde Güneş sistemini tanımak kolaylaşıyor. Tüm sistemi tek bir noktadan gezmeyi sağlayan artırılmış gerçeklik destekli tur özelliği ile gezegenler, gerçek uyduları ve keşif uyduları detaylı biçimde görülebiliyor. Artırılmış gerçeklik desteği sayesinde kullanıcılar Mars’ta ya da Jüpiter’in uydularından birindeymiş gibi gökyüzünü izleyebiliyor. Night Sky Büyük Güneş Sistemi Modeli adını taşıyan özellik, tüm sistemi arzu edilen noktadan gözlemlemeyi mümkün kılıyor.

Canlı tur özelliği de uygulamanın en dikkat çekici imkanları arasında bulunuyor. Canlı gökyüzü turu sayesinde kullanıcılar o anda etraflarında gördükleri gökcisimlerinin ne olduğu hakkında detaylı bilgilere ulaşabiliyor. Canlı turun süresi kullanıcıların tercihleri doğrultusunda belirleniyor. Sadece bulunduğu yerde gördükleriyle yetinmek istemeyenler ise Night Sky ile Dünya üzerinde diledikleri bir noktaya gidip oradan bir tur başlatabiliyor. Bunun için harita üzerinde bir yer seçmek yeterli oluyor. Night Sky tarafından otomatik oluşturulan tur, arzu edildiği takdirde kaydedilebiliyor. Böylelikle tura daha sonra hızlı biçimde erişmek de mümkün oluyor. iOS kullanıcıları için turu iCloud’a kaydetme ve tvOS platformunda da görüntüleyebilme imkanının bulunduğunu belirtmekte fayda var.

Night Sky, takım yıldızlarını gösterirken son derece şık 3D animasyonlardan yararlanıyor. Ekran üzerinde iki parmakla yakınlaştırma ve uzaklaştırma hareketleri yaparak, ışık kirliliğinin etkisini aşağıya çekmek mümkün oluyor. “Tonight” adını taşıyan özelliğiyle kullanıcılara üzerlerindeki gökyüzünün gün batımından gün doğumuna kadar olan görünümünün etkileyici bir animasyonunu sunan uygulama, kapsamlı bir bildirim desteğini de barındırıyor. Bu destek sayesinde kullanıcılar Uluslararası Uzay İstasyonu geçişlerinden veya favori takımyıldızlarının belirmesinden haberdar olabiliyor.

night skyNight Sky, gökyüzünü izlemeyi sevenler için kapsamlı bir kılavuz niteliği taşıyor. Gökyüzünü izlemekle kalmayıp daha fazla detay ve bilgiye ulaşmak isteyenler için Night Sky “olmazsa olmaz” bir uygulama olarak nitelenebilir.

İLGİLİ HABERLER