Manşetler

Newsta: Gündemi hikâyelerle takip edin

newsta

Snapchat’in öncülüğünü ettiği hikaye formatının sosyal medyanın en güçlü motifi hâline geldiğini söylemek, çok yanlış bir önerme olmayacaktır. Özellikle Instagram’ın da bu formatı benimsemesinin ardından hikayelerin etki gücü iyiden iyiye arttı. Bu artış, çeşitli uygulamalara da ilham verdi. Hikaye formatından ilham alan uygulamalar arasında en özgün çalışmalardan biri olarak Newsta dikkat çekiyor.

Newsta, haberleri hikaye formatında sunarak okuyuculara gündemi hızlı bir şekilde yakalama fırsatını veriyor. Ancak bu durum, uygulamanın detay isteyen kullanıcılara hitap etmediği anlamına gelmiyor. Newsta’da da kullanıcılar, ilgilerini çektikleri haberlerin detaylarını hikayeyi yukarıya doğru sürükleyerek görebiliyor. Newsta ilk kez başlatıldığında kullanıcılardan ilgilerini çeken birkaç kategoriyi seçmeleri isteniyor. Kategori seçiminin tamamlanmasının ardından sıra kaynak seçimine geliyor. Burada kullanıcıların karşısına seçtikleri kategorilerde içerik sağlayan yayınların bulunduğu bir liste gösteriliyor. Seçilen kaynaklarda daha sonra da düzenleme yapmak mümkün oluyor.

Kaynak seçiminin tamamlanmasının ardından kullanıcılar Newsta’nın Haber Akışı adını taşıyan ana ekranına yönlendiriliyor. Burada sayfanın en üst kısmında seçilen kaynaklardan bazılarının haberleriyle hazırlanan hikayelere ulaşmayı sağlayacak bağlantılar bulunuyor. Bu bağlantılar, tıpkı Instagram’da olduğu gibi yuvarlak ikonlar içinde gösteriliyor. Bu ikonlara dokunulduğunda da kullanıcılar Instagram’dan alıştıkları hikaye formatını karşılarında görüyor.

Bir fotoğrafın ve haberin başlığının bulunduğu hikaye ekranında “Ayrıntıları Gör” yazısına dokunulduğunda veya aşağıdan yukarıya doğru kaydırma yapıldığında kullanıcılar ana kaynağa yönlendiriliyor ve burada haberin detaylarına ulaşabiliyor. Bu noktada hikayeleri okumak için uygulamaya giriş yapılması gerektiğini belirtmekte fayda var. Söz konusu giriş için ayrı bir hesap açmanın yanı sıra Facebook, Google, LinkedIn veya Twitter hesaplarının giriş bilgilerini kullanmak da mümkün oluyor.

Haber Akışı ekranında hikayelerin yanı sıra seçilen haber kaynaklarından gelen en güncel içerikler başlıklar halinde gösteriliyor. Bu başlıklardan birine dokunulduğunda ise kullanıcılar yine kaynağa yönlendiriliyor ve haberin tamamını okuyabiliyor. Haberi daha sonra okumak için saklamak isteyenlere de yardımcı oluyor. Haber başlıklarının yanında bulunan ayraç ikonuna dokunulduğunda ilgili haber daha sonra okumak için kaydediliyor. Kaydedilen haberlere ise profil sekmesi üzerinden erişilebiliyor. Uygulamanın Trend bölümünde günün en popüler haberlerine yer veriliyor. Kahve ikonuna dokunulduğunda ise #NewstaKahveniz başlığıyla 10 maddede günün özeti çıkarılıyor.

Newsta, içerik tüketimindeki modern anlayışın geleneksel bir eylem olan haber okumayla birleşimini yansıtan başarılı bir örnek olarak göze çarpıyor. Uygulama hem iOS hem de Android‘de mevcut.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER