Ulaşım

New York’a otomobillerle konuşan trafik ışıkları yerleştiriliyor

v2v-trafik-150915

Sürücüsüz otomobillerin gerisinde, araçtan araca (V2V) ve araçtan altyapıya (V2I) iletişim ulaşım teknolojilerinde ufukta görünen en büyük değişimlerin yapanacağı alanlar olacak gibi görünüyor. Eğer yenilikler hızlı ve doğru şekilde uygulanırsa, güvenli sürüşe büyük etkileri olabilir.

Konsept oldukça basit; otomobiller, işaretler ve trafik ışıklarının her biri birbiriyle Wi-Fi benzeri dalgalarla haberleşiyor, böylelikle sürücüler ve otomobillere eklenmiş otomatik güvenlik sistemleri etraflarındaki trafik ve çevre hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor.

Araçtan araca iletişim noktasında ABD Ulaştırma Bakanlığı bu yıl sonuna kadar yasal çerçeveyi oluşturmayı, bir taraftan da bu teknolojiyi test edecek yeni pilot programlarını hayata geçirmeyi planlıyor. New York şehrinin Manhattan ve Brooklyn ilçelerinde trafik işaretlerine V2I donanımları yerleştirilecek, 10 bin civarında şehir idaresi aracına da V2V teknolojisi kurulacak.

Bu arada Amerikan Ulaştırma Bakanlığı Tampa’ya, V2V teknolojisini kullanarak yoğun saatlerdeki tıkanlığı açmaya çalıştığı ve şehirdeki yayaları, onların akıllı telefonlarına araçlara yerleştirilen teknolojiyi sunarak korumaya çalıştığı için 17 milyon dolarlık ödül veriyor. Öte yandan ABD’nin Wyoming eyaleti ağır yük taşıyan kamyonların Interstate 80 otoyolunda takibi için bir pilot program başlatıyor.

V2V teknolojisinin vaat ettikleri epey fazla. Örneğin bu teknoloji sayesinde önünüzde meydana gelen ve birkaç aracın karıştığı zincirleme trafik kazasının uyarısını alabilir veya önde, yol kenarında kalmış bir kamyonun varlığı haber verilerek sağ şeridin boşta bırakılması gerektiğini bilebilirsiniz.

V2I ve V2V gibi teknolojileri Türkiye yollarında görmek için epey beklememiz gerekebilir, ancak Amerikan Ulaştırma Bakanlığı’nın konuyla ilgili olarak yayınladığı basın bültenine göre, V2V 2016 başlarında ABD yollarında görülmeye başlanacak.

İLGİLİ HABERLER