Teknoloji

ABD Adalet Bakanlığı New York’taki iPhone kilidi açma davasından çekildi

new york iphoneApple ve ABD Adalet Bakanlığı, New York’ta yürütülen bir uyuşturucu ticareti soruşturmasıyla ilgisi olan bir iPhone’un kilidinin açılması yüzünden karşı karşıya gelmişti. ABD Adalet Bakanlığı, FBI’ın iPhone kilidinin açılması için gerekli giriş koduna ulaştığını ve artık Apple’ın yardımına ihtiyaç duyulmadığı gerekçesiyle Apple’a açtığı davadan çekilme kararı aldı.

FBI, kısa bir süre önce de San Bernardino saldırısı zanlılarından birine ait iPhone’un kilidinin aşılması için açtığı davadan da alternatif bir yöntem bulduğunu ve Apple’ın yardımına ihtiyacı olmadığını belirterek vazgeçmişti. Kurumun söz konusu alternatif yöntem için 1 milyon doları aşkın bir rakam ödediği ise geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı.

New York’taki iPhone kilidi açma davasında da çekilme kararının oldukça ani biçimde geldiği söylenebilir. ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, FBI’ın gerekli giriş koduna geçtiğimiz perşembe günü geç saatlerde ulaştığı belirtildi. Kodu kimin açıkladığı konusunda bilgi verilmese de; The Wall Street Journal’ın haberine göre, geçtiğimiz yıl suçunu kabul eden Jun Feng giriş kodunu yetkililere söyledi.

FBI’dan 8 Nisan tarihinde yapılan açıklamada, San Bernardino davasının izlediği seyre rağmen, New York iPhone davasında geri adım atılmayacağı belirtilmişti. Bu açıklamaya Apple’dan verilen karşılıkta ise devletin izlenebilecek yolların tamamını tüketmediği, dolayısıyla şu an için yardım talebinin yerine getirilemeyeceği belirtilmişti. New York’taki davanın da çözülmesiyle birlikte Apple ve FBI arasındaki önemli cephelerden biri daha kapanmış oldu.

İLGİLİ HABERLER