Bilim

Neuralink’in insan beynine implant yerleştirme planına onay çıkmadı

neuralink

Zaman zaman Neuralink CEO’su olan Elon Musk tarafından tekrarlanan ve cüretkar iddialara rağmen, bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) girişimi olan şirketin pazara bir ürün getirme olasılığı en azından şimdilik uzak görünüyor. Reuters tarafından verilen habere göre Amerikan İlaç Dairesi (FDA), şirketin beyin-bilgisayar arayüzü kuran sistemle insanlar üzerinde denemeler yapmasına 2022 yılı içinde vize vermedi.

Bu arada ABD’de, Neuralink’in domuzlar üzerinde yaptığı denemeler sonucunda çeşitli ölümler yaşandığıyla ilgili olarak soruşturma yürütülüyor. Beynine çip yerleştirilmiş domuzlarda yaşanmış ölümler ve bunların nedeninin bulunmaması, FDA’nın kararında da etkili olmuştur.

Mevcut ve eski Neuralink çalışanları Reuters’e, “Ajansın başlıca güvenlik endişeleri arasında cihazın lityum pili, implantın küçük tellerinin beynin diğer bölgelerine taşınma potansiyeli ve cihazın beyin dokusuna zarar vermeden çıkarılıp çıkarılamayacağı ve nasıl çıkarılacağı konusundaki sorular yer alıyordu.” dedi.

FDA’nın pil sistemi ve yeni transdermal şarj etme yetenekleriyle ilgili endişeleri, cihazın arızalanma olasılığı etrafında dönüyor. Reuters’e göre ajans, pilin “arızalanma olasılığının çok düşük” olduğuna dair güvence istiyor. Çünkü böyle bir durumda, parçalanmış bir paketten elektrik akımının veya ısı enerjisinin boşalması çevredeki dokuyu kızartabilir.

İlginizi çekebilir

Ayrıca FDA, hastanın gri maddesine uzanan elektrik kablolarının küçük boyutu nedeniyle, cihazın değiştirme veya yükseltme için toptan çıkarılması gerektiğinde olası sorunlarla da çok ilgileniyor. Bu elektrotlar o kadar küçük ve hassastır ki, çıkarma sırasında ve hatta düzenli kullanım sırasında bile, kopma ve daha sonra önemli bir şeye saplanabilecekleri beynin diğer bölgelerine hareket etme riskiyle karşı karşıyadır.

Neuralink’in geçen yılın sonlarındaki kamuoyuna açık oturumunda Musk, kendinden emin bir şekilde şirketin FDA onayını “altı ay içinde”, temel olarak önümüzdeki ilkbahara kadar alacağını iddia etmişti. Bu tahmin de, Musk’ın Cybertruck’ın ne zaman üretim hattına girebileceğine ilişkin tahminleri kadar doğru çıkacak gibi görünüyor. Bir Neuralin çalışanı Reuters’e, Musk’a atıfta bulunarak, “Bunun bir araba olmadığını anlayamıyor” dedi. “Bu bir kişinin beyni. Bu bir oyuncak değil.”

İLGİLİ HABERLER