BilimManşetler

Neuralink çipinin insan beyninde nasıl çalıştığını canlı yayınlanan videoyla gösterdi

neuralink

Elon Musk geçtiğimiz aylarda Neuralink beyin çipinin ilk kez bir insana yerleştirildiğini duyurmuştu. Şirket şimdi de beyin-bilgisayar arayüzünün (BCI) nasıl çalıştığını gösteren bir video paylaştı.

Şirketin X hesabından canlı olarak yayınlanan videoda sekiz yıl önce bir dalış kazası sonrasında boynundan aşağısı felç kalan 29 yaşındaki Nolan Arbaugh isimli kişi görünüyor. Beyin çipinin yerleştirildiği ameliyatın çok kolay olduğunu söyleyen Arbaugh, çipin takılmasının ardından ekrandaki bir imleci kontrol etmeyi öğrenmek için “hayal edilen hareket ile teşebbüs edilen hareketi” nasıl ayırt edeceğini öğrenmek zorunda olduğunu belirtti.

Arbaugh, şu ifadeleri kullandı: “Başladığımızda ana hedefimiz büyük ölçüde hareket etmeye çalışmaktı. Mesela sağ elimi sola, sağa ileri, geri hareket ettirmeye çalışırdım. Ve oradan sanırım imlecin hareket ettiğini hayal etmek benim için sezgisel hale geldi.”

Şirkette çalışan bir mühendisin de yer aldığı videoda Arbaugh, imleci bir dizüstü bilgisayarın ekranı üzerinde hareket ettirerek ve ekrandaki müzik çaları duraklatarak BCI’yı gösteriyor. İmplantın satranç ve Civilization VI oynamasına izin verdiğini belirten Aurbaugh, daha önce ağız çubuğu gibi diğer yardımcı cihazları kullandığını ancak Neuralink implantının çevrimiçi oynamanın yanı sıra daha uzun oyun oturumlarına olanak tanıdığını dile getirdi. Aurbaugh, implantın yaklaşık sekiz saat kullanıldıktan sonra yeniden şarj edilmesinin gerektiğini de sözlerine ekledi.

Neuralink beyin çipini önce hayvanlarda test etmişti

Arbaugh, Neuralink’in geçen yıl hasta kabul etmeye başlamasının ardından ocak ayında implantı alan ilk insan hasta oldu. Şirket daha önce BCI’yi şempanzeler de dahil olmak üzere hayvanlarda test etmişti. Hayvanlarda yapılan testler ABD’de bazı federal soruşturmalara da konu olmuştu.

Arbaugh, başlangıçtaki bazı sorunlara rağmen beyin implantıyla ilgili deneyiminin şu ana kadar olumlu olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Mükemmel değil, bazı sorunlarla karşılaştığımızı söyleyebilirim. İnsanların bunun yolculuğun sonu olduğunu düşünmesini istemiyorum. Yapılacak çok iş var ama bunlar şimdiden hayatımı değiştirdi.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER