BilimTeknoloji

Neuralink’in beyin çipi yakında bir hastaya daha yerleştirilecek

neuralink beyin çipi

Neuralink beyin çipi yakında ameliyatla bir hastanın daha beynine yerleştirilecek. The Wall Street Journal’ın haberine göre, şirket Norland Arbaugh‘un ardından ikinci bir kişiye beyin implantı takılması için gerekli onayları aldı.

Elon Musk geçtiğimiz hafta şirketin ikinci implant operasyonu için başvuru almaya başladığını açıklamıştı. Neuralink teknolojiyi ALS, omurilik yaralanmaları veya kuadriplejiye neden olan diğer rahatsızlıklara sahip insanlara ulaştırmak amacıyla geçen yıl ilk klinik denemesi için potansiyel katılımcılardan başvuru topladığını duyurmuştu.

Neuralink’in ayrıca Arbaugh’un implantının ameliyatından yaklaşık bir ay sonra arızalanmasına neden olan bir sorun için potansiyel bir çözüm bulduğu da söyleniyor. Şirket bu ayın başlarında implantın bazı ipliklerinin “beyinden geri çekildiğini” ve bunun soruna neden olduğunu açıklamıştı.

Kısa süre önce Bloomberg’e konuşan Arbaugh, yazılım güncellemeleri sayesinde yeteneklerinin önemli kısmının geri geldiğini belirtmişti. Neuralink de boyundan aşağısı felçli olan Arbaugh’un satranç oynadığı, müzik çalar uygulamasını kontrol ettiği ve diğer aktiviteleri gerçekleştirdiği klipleri paylaştı.

Neuralink beyin çipi bu sefer daha derinlere yerleştirilecek

The Wall Street Journal’ın haberine göre; Neuralink ikinci operasyonda implantın ipliklerinin Arbaugh vakasında olduğu gibi hareket etmelerini önlemek için hastanın beyninin daha derinlerine yerleştirilmesini planlıyor. Görünüşe göre, ABD İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) de bu değişiklikleri onaylıyor. Şirketin ikinci operasyonu haziran ayında tamamlamak istediği ve 1000’den fazla kişinin denemeye katılma şansı için kaydolduğu belirtildi.

İLGİLİ HABERLER