Eğlence

Netflix abonelik ücretlerine bir kez daha zam yapmaya hazırlanıyor

netflix mobil beğen

Netflix fiyatlarına yakında bir kez daha zam gelebilir. The Wall Street Journal’ın haberine göre, şirket Hollywood’daki senarist grevinin bitmesinden birkaç ay sonra fiyatları artırmayı planlıyor. Fiilen sona eren grevin birkaç hafta içinde resmen sona ermesi öngörülüyor.

Haberde şirketin başta ABD ve Kanada olmak üzere pek çok ülkede fiyatları artıracağı belirtiliyor. Bahsedilen fiyat artışının ne kadar olacağı ise şu an için bilinmiyor. Şirketten de konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmiş değil.

Bu noktada Netflix’in Türkiye’de fiyatlara yılda iki defa zam yapmayı bir alışkanlık hâline getirdiğini hatırlatmakta fayda var. Kısa süre önce Türkiye’deki fiyatlarını artıran şirketin şubat veya mart ayında bir zam daha yapması sürpriz olmayacaktır.

Netflix, ABD’de geçtiğimiz yıl tüm planlarının fiyatlarını artırmış ve reklamsız standart paketin aylık fiyatını 15.49 dolara, Premium paketin fiyatını ise 19.99 dolara çıkarmıştı. Şirket buna ek olarak, 6.99 dolarlık reklam destekli bir paketi hayata geçirmiş ve 9.99 dolarlık temel reklamsız planını da iptal etmişti.

Şirket, bu yılın başlarında şifre paylaşımıyla sıkı şekilde mücadeleye başladı ve hesabını ailesinin dışındaki biriyle paylaşmak isteyenlerden aylık 7.99 dolar ekstra ücret almaya başlamıştı. Yeni zam hazırlığının Hollywood’da setlerin yeniden çalışmaya başlamasıyla bağlantılı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Geçtiğimiz hafta ABD Yazarlar Birliği (WGA) grevin sona erdiğini açıklamış ve aralarında Netflix’inde bulunduğu büyük stüdyolarla sektörü değiştirebilecek bir yeni sözleşme için oylama ve müzakere sürecine başlamıştı.

Netflix verileri WGA ile paylaşmak zorunda kalacak

Örneğin; Netflix, Disney Plus, Hulu ve diğer hizmetler artık yeni sözleşme kapsamında yayın verilerini WGA ile paylaşmak zorunda kalacak ve bu da yazarların içeriklerinin ne kadar iyi performans gösterdiğini görmelerine olanak sağlayacak. Sözleşme aynı zamanda yayın içeriklerinin yazarlarına, yüksek bütçeli filmler için minimum yüzde 18’lik bir ücret artışının yanı sıra, kalanlarda da yüzde 26’lık bir artış sağlıyor. WGA’nın hesaplamalarına göre yeni sözleşmenin maliyeti Netflix’in yıllık gelirinin yalnızca yüzde 0.2’sine denk gelecek.

Bu arada Hollywood oyuncularının grevi devam ediyor, bu da bazı yapımlardaki duraklamanın sürdüğü anlamına geliyor. Yeni içerik çıkmadığında maliyetleri artırmak akıllıca bir hareket gibi görünmediğinden Netflix muhtemelen fiyatları artırmak için grevin sonuna kadar bekliyor. Hem yazarlar hem de oyuncular işlerine döndüklerinde şirketler bu artışı haklı çıkarmak için kullanabileceği çok sayıda yeni dizi ve film yayınlaması sürpriz olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER