Eğlence

Yeni dönemin ilk işareti; Netflix’ten Türkiye’ye özel sigarasız fragman

netflix reklamlı paket

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu‘na (RTÜK) internet yayınlarını denetleme yetkisi veren yönetmelik, geçtiğimiz ayın başında Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Yönetmeliğin yayınlanmasının ardından pek çok dijital platform, yayın lisansı almak için RTÜK’e başvurmuştu. Netflix‘in lisans başvurusu yapmadığı iddiası ise “Netflix Türkiye pazarından çekiliyor mu?” sorusunu akıllara getirmişti.

Netflix, bu iddianın gündeme gelmesinin ardından yaptığı açıklamada Türkiye’de önemli yatırımlarının olduğunu ve çıkış gibi bir niyetinin bulunmadığını belirtmişti. RTÜK de Netflix’in lisans başvurusu yaptığını açıklamıştı.

Netflix’in Türkiye’de kalacağını açıklaması da, spekülasyonları durdurmamıştı. Şirketin yeni dönemde Türkiye’deki faaliyetlerini sürdürmek için içeriklerine sansür uygulayacağı iddiası gündeme gelmişti. El Camino: Bir Breaking Bad Filmi için yayınlanan fragman, bu iddiayı yeniden alevlendirdi.

Film için Netflix’in uluslararası YouTube kanalında yayınlanan fragman ile Netflix Türkiye’nin YouTube kanalında yayınlanan fragman arasında bir fark göze çarpıyor. Uluslararası fragmanda Aaron Paul’ün canlandırdığı Jesse Pinkman’in elinde bir sigara görülüyor. Türkiye’de yayınlanan fragmanda ise Pinkman’in elindeki sigarayı görmek mümkün olmuyor.

Netflix Türkiye içeriklerine sansür iddiasına yanıt vermekte zaman kaybetmedi

Uluslararası fragman ile Türkiye fragmanı arasındaki fark, “Netflix sansür dönemini mi başlatıyor?” sorusunu akıllara getirdi. Ancak Netflix’ten bu konuyla ilgili bir açıklama gelmesi fazla zaman almadı.

Şirket tarafından medya kuruluşlarına gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Tanıtım amaçlı fragmanların hassas olabilecek görüntüler içermesi durumunda, pek çok ülkede ilgili fragmanlar üzerinde ufak değişiklikler gerçekleştirebiliyoruz. Bunun amacı, söz konusu içeriği izlemeyi seçmediği halde ailesiyle birlikte Netflix’e gelecek yapımları gözden geçiren üyelerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılamak ve onların hassasiyetine saygı göstermek. Ancak bu yalnızca tanıtım amaçlı çalışmalarımızda başvurduğumuz bir yöntem. Üyelerimiz söz konusu içeriği 11 Ekim 2019 itibaren herhangi bir kesinti veya değişiklik olmaksızın izleyebilecek.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER