Eğlence

Netflix’te yayını başlayan Seinfeld’in görüntü oranının perde arkası

seinfeld netflix

Seinfeld, Netflix Ekim 2021 takvimi kapsamında 1 Ekim itibarıyla Türkiye’deki Netflix izleyicileriyle de buluştu. Üstelik 4K çözünürlük yükseltmesiyle birlikte dizi hiç olmadığı kadar iyi bir görünümle sunuluyor. Ne var ki, Netflix dizinin çözünürlüğünü artırarak onun daha keskin ve net görünmesini sağlarken, dizinin diğer HD versiyonlarında olduğu gibi dizinin TV’de yayınlandığı orijinal 4:3 formatı yerine daha modern görünüm sunan 16:9 görüntü oranındaki formatını yayınlıyor.

Görüntü oranı, Seinfeld hayranları için yeni bir sorun sayılmaz. Daha önce de dizinin ABD televizyonlarında yayınlanan tekrarları için HD versiyonu üretilmiş ve bunun için de orijinal filmin yeniden taranmasıyla daha önce daha dar format nedeniyle gösterilmeyen karelerin daha geniş format TV’lerde gösterilmesi sağlanmıştı.

Ancak bu 16:9’luk yeniden üretim, HD formatında ve herkese açık olarak yayınlanan tek versiyondur. En iyi görüntü kalitesini ise orijinal 4:3 görüntü oranı formatına sahip olan DVD sürümleri sunuyordu. Yani Seinfeld hayranları yıllardır görsel kalite ve en boy oranı arasında seçim yapmak zorunda kalmıştır.

Netflix, Seinfeld‘in haklarını alacağını ve bu süreçte dizinin çözünürlüğünü 4K’ya yükselteceğini duyurduğunda, yayın hizmetinin dersine iyi bir şekilde çalışıp filmin yeniden tarandığı, mümkün olan en yüksek kalitede gerçek bir 4K versiyonu oluşturacağına dair bir umut vardı. Yeni bir 4K tarama aynı zamanda 4:3 en-boy oranını yeniden kurgulama fırsatı sağlayarak Seinfeld kurgularının, başlangıçta amaçlandığı gibi kırpılmış ve yüksek çözünürlüklü bir versiyonunu sunabilirdi.

Netflix bunu yapmamış gibi görünüyor. Servis, bunun yerine mevcut 4:3 görüntüyü 16:9 formatına uyacak bir şekilde sunarak 4K çözünürlüğe yükseltmeyi tercih etmiş. Orijinal çekimden yeniden tarama yaparak eksiksiz bir 4K formatında versiyon üretmeye girişmemek, haklar için harcadığı ve zaten yüksek seviyede olan 500 milyon doların üzerine çok büyük miktarda paraya mal olacağı gerçeği göz önüne alındığında, kuşkusuz bu bir anlam ifade ediyor. Ancak hizmet, burada en azından HD çözünürlükte 16:9 versiyon veya daha düşük çözünürlüklü 4:3 en boy oranı arasında seçim yapma seçeneği de sunmuyor.

4:3 görüntü oranında izlemek sadece nostaljiyi yaşatmakla ilgili değil. Daha geniş en boy oranı sağlamak amacıyla bazı sahnelerin kırpılması söz konusu oluyor. Çerçevenin sol ve sağ taraflarının biraz daha fazla görüntüsü sunulduğunda, buna karşılık olarak çerçevelerin üst ve alt kısımları kesiliyor. Bu durum ara sıra ayağın veya birinin başının üst kısmının kırpılmasına neden olabilir.

İyi haber şu ki, düzeltme beklemek için bazı emsaller var. Örneğin The Simpsons, yurt dışında faaliyet gösteren Disney Plus’ta ilk gösterime başladığında, orijinal en boy oranı için bir seçenek eksikti. Ancak hizmet birkaç ay sonra en sonunda 4:3’e geçme seçeneği ekledi. Bu, Netflix’in veya bir sonraki Seinfeld haklarına sahip olan herhangi bir kuruluşun gelecekte benzer bir seçenek sunabileceğinin teknik olarak mümkün olduğu anlamına geliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER