Eğlence

Netflix’in yurt dışında sunduğu reklamlı paketi yavaş bir başlangıç yaptı

netflix şifre paylaşımı

Netflix reklamlı üyelik paketi ABD’de yavaş bir başlangıç yapmışa benziyor. ABD’deki yeni Netflix abonelerinin yalnızca yüzde dokuzu, Antenna’nın verilerine göre, geçen ay yayın hizmetinin reklam destekli yeni üyelik paketini tercih etti. Rakip HBO Max’in 2021 yılında kullanıma sunduğu reklamlı abonelik paketi ise ilk ayında yeni abonelerin yüzde 15’inin tercihi olmuştu. Netflix’in “Reklamlı Temel” olarak adlandırılan reklamlı üyelik paketi yurt dışında 3 Kasım’da, 6,99 dolarlık aylık fiyattan sunulmuştu. Böylelikle 9,99 dolar ve 19,99 dolarlık aylık ücretlere sahip reklamsız aboneliklerin yanına yeni bir paket daha eklenmişti.

Daha önce de Digiday, Netflix’in izleyici garantilerini yüzde 20’ye varan oranda karşılayamamasının ardından reklamverenlere para iade ettiğini bildirmişti. Bu gelişmenin ardından gelen son istatistikler de şaşırtıcı olmuyor. Ne var ki bu yeni veriler, Netflix’in yalnızca abonelikle finanse edilen bir yayın hizmetinden hibrit bir modele geçişinin yavaş başladığına dair yeni bir kanıt sayılabilir.

Bir Netflix sözcüsü Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, “Reklam destekli paketimiz için henüz çok erken ve başlangıcından, katılımından ve reklamverenlerin Netflix ile iş ortağı olma hevesinden memnunuz.” dedi. Netflix, Antenna’nın üçüncü taraflardan alınan tüketici verilerine dayanan rakamlarının doğruluğuna itiraz etti.

Netflix, reklam destekli paketini çıkarırken, bunu zaman içinde yavaş yavaş geliştirmeyi planladığı bir şey olarak nitelendirmişti. Netflix’in dünya çapındaki reklamcılıktan sorumlu başkanı Jeremi Gorman, Digiday’e verdiği yakın tarihli bir röportajda, başlangıçta sunduklarının altı ay öncesinden duyurdukları şey olduğunu ve bunun uzun vadeli iddialarını yansıtmadığını dile getirmişti.

“Bence en büyük engeller, o temeli atmadan önce o mükemmel deneyime koşmak için bir cazibe olacak. Ölçüm, teslimat ve tüm bu temelleri gibi şeyleri doğru yapmaya bağlı kalmamızın gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum.” demişti Gorman.

Online yayıncılık sektörünün geri kalanından gelen bazı bilgi ve bulgular, hibrit bir abonelik ve reklam tabanlı bir modelin mümkün olduğunu gösteriyor. Antenna, Peacock abonelerinin yüzde 76’sının, Hulu’nun yüzde 57’sinin ve hem Paramount Plus hem de Discovery Plus izleyicilerinin yüzde 44’ünün ABD’de ilgili reklam destekli paketlere abone olduğunu bildiriyor. Ancak Netflix, on buçuk yılını yalnızca abonelikle çalışan bir yayın hizmeti olarak geçirmiş köklü bir oyuncuyken artık eskiye dönüş yaparak reklamlara da bağlı olmak zorunda.

Gelecek yılın başlarında Netflix reklamlı üyelik paketinin dışında, aynı hesabı esas hanesi dışında kullanmak için ek bir ücret talep ederek dünya çapında şifre paylaşımını zorlaştırmaya başlamayı planlıyor. Bu, mevcut aboneleri ek ücret ödemek yerine indirimli reklam destekli akış için ödeme yapmaya yönlendirmeyle de sonuçlanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER