Teknoloji

Netflix küresel genişlemesindeki ilk engelle Endonezya’da karşılaştı

netflix

Netflix’in ocak ayının başında CES 2016’da duyurduğu büyük ölçekli küresel genişlemesinin önüne ilk taş Endonezya’da koyuldu. Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya’nın en büyük telekom operatörü, servise engelleme uyguluyor.

The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, devletin sahibi olduğu PT Telekomunikasi Indonesia Tbk (Telkom), servisi engellemesine yönelik olarak iki gerekçe sunuyor. Şirketin ülkede faaliyet göstermek için izninin olmadığını savunan Telkom, serviste gösterilen içeriklerin fazla yetişkin işi olduğunu ve şiddet içerdiğini öne sürdü ve bu içeriklerin Endonezya’daki sansür standartlarını karşılamayabileceğini iddia etti.

Konuya ilişkin olarak Netflix tarafından The Wall Street Journal’a yapılan açıklamada ise, servisin bir “internet televizyon kanalı” olduğu ve geleneksel yayıncılardan farklı bir yerde durduğu vurgulandı. Şirket böylelikle televizyondaki muadillerinden daha farklı kurallara tabi tutulması gerektiğini de ima etmiş oldu.

Gazeteye konuşan bir Endonezyalı yetkili ise şirketin kendisini “yabancı bir internet tabanlı medya içerik sağlayıcısı” olarak kaydettirmesini ve içeriklerini kendisinin sansürlemesini tavsiye etti. Netflix ise bu noktada içerikleri için farklı yaş kategorizasyonları olduğunu ve ebeveyn kontrollerini mümkün kıldığını hatırlattı.

The Wall Street Journal’ın bilgi aldığı Endonezyalı yetkili, servisin ülkede tamamen engellenip engellenmeyeceği yönündeki kararın önümüzdeki ay alınacağını dile getirirken, şirketin ve türevlerinin Endonezya’daki faaliyetlerini güvence altına alacak yeni bir düzenlemenin de hayata geçirilebileceğini sözlerine ekledi. Telkom tarafından uygulanan engellemeye rağmen, Netflix servisine ülkede diğer operatörler üzerinden erişilebiliyor.

İLGİLİ HABERLER