Eğlence

Netflix Cannes Film Festivali’ne katılmayacağını açıkladı

netflix cannes

netflix cannesNetflix Cannes Film Festivali’nde bu yıl gösterim yapmayacağını açıkladı. Şirket geçtiğimiz yıl iki filminin galasını Cannes’da gerçekleştirmesine rağmen, geleneksel sinema dünyası tarafından pek de sıcak karşılanmamıştı. Netflix gibi servisler için hazırlanan filmlerin bu yılki festivalde yarıştırılmayacağının açıklanması ile de Netflix’e “Seni istemiyoruz” mesajı daha net verilmişti.

Variety’ye konuşan Netflix’in içerik şefi Ted Sarandos, diğer tüm film yapımcılarıyla aynı düzlemde olmayı istediklerini belirtti. Filmlerine festivallerde saygısızlık yapıldığını söyleyen Sarandos, bu durumda kendileri için bir risk olduğunu ve şu durumda festivale katılmalarının bir anlamı olmadığını dile getirdi.

Netflix geçtiğimiz yıl Okja ve Meyerowitz Stories adını taşıyan filmlerini Cannes’da yarıştırmıştı. Bu durum Fransız sinemacıları ayağa kaldırmış, bunun üzerine festival komitesinin başkanı Theirry Fremaux ülkedeki sinemalarda gösterilmeyen filmlerin Cannes’da yarışmasını yasaklamıştı. Netflix’in Fransız sinemacıları memnun etmek adına filmlerini Fransa’da sinemalarda göstermeyi önerdiği, ancak Fransız yasalarının sinemada gösterilen filmlerin 3 yıl boyunca çevrimiçi servislerde gösterimini yasaklaması nedeniyle orta yolun bulunamadığı belirtildi.

Theirry Fremaux, Netflix’in içeriklerinin dışlanması konusunda yalnız değil. Ünlü yönetmen Steven Spielberg de Netflix’in yapımlarının Oscar için yarışmaması gerektiğini savunuyor.

Netflix Cannes Film Festivali’nde karşılaştığı yasağın ardından filmlerini yarışma dışı kategoride de göstermeme kararı aldı. Yarışma dışında gösterim yapmalarının bir anlamı olmadığını söyleyen Ted Sarandos, alınan kararın tamamen kendilerine yönelik olduğunu ve Theirry Fremaux’nun da yasağı açıklarken bunu açık biçimde ifade ettiğini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER