Eğlence

Netflix Avrupa Birliği’nin içerik kotası kararını eleştirdi

netflix avrupa birligi

Avrupa Birliği, kısa süre önce sınırları içinde faaliyet gösteren Netflix ve türevi servislerinin içeriklerinin en az yüzde 30’unun üye ülkelerde hazırlanması için harekete geçmişti. Netflix Avrupa Birliği’nin bu kararını üçüncü çeyrek sonuçlarını değerlendirdiği raporunda eleştirdi.

Netflix CEO’su Reed Hastings, Avrupa Birliği’nin kendi bünyesinde uyguladığı görsel ve işitsel kuralları yeniden yazdığını belirtti. Uluslararası izleyici kitlesi için daha bölgesel içerik sunulmasını desteklediğini ifade eden şirket, bu tarz kotalar uygulanmasının istenmeyen olumsuz sonuçlara yol açabileceği uyarısını yaptı.

Şirketin raporunda konuya ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Hizmetlerimizi abonelerimiz için muhteşem hâle getirmeye odaklanmayı istiyoruz. Bu yöndeki çalışmaların içinde yerel içerik üretmek de bulunuyor. Ancak yerel içerik sunumunu bir kotaya bağlamanın müşteri memnuniyetinde belirgin bir düşüşe yol açacağını düşünüyoruz. Kotalar, pazarın büyüklüğünden bağımsız olarak, müşteri deneyimine ve yaratıcılığa zarar verebilir. Güçlü yerel içerikleri desteklemenin yolunun, dağıtım kanalına bakmaksızın, yerel içerik üreticilerini teşvik etmekten geçtiğine inanıyoruz.”

Netflix uluslararası içerik portföyünün genişliğine uzun süredir vurgu yapıyor. Hem CEO Hastings hem de içerik şefi Ted Sarandos, ABD dışında da orijinal içerik üretmenin öneminden daha önce çeşitli zamanlarda bahsetmişti. Nisan ayında The Financial Times’ta yayınlanan bir haberde, Netflix’in Avrupa’daki prodüksiyon harcamalarını ikiye katlayacağı ve 16 ülkede hazırlanacak 100 içerik için 2018’de 1 milyar dolar harcayacağı belirtilmişti. Reed Hastings de aynı yazıda Hollywood odaklı bir insan olmadığını ve dünyanın en iyi içeriklerinin platformda olmasını istediğini dile getirmişti.

Netflix Avrupa Birliği kotasından önce de uluslarası içeriklerini artırma kararı almıştı

Netflix Avrupa Birliği tarafından uygulanacak olan içerik kotasını eleştirse de, uluslararası içerik portföyünü genişletmenin şirketin yararına olduğunu söylemek gerekiyor. Netflix’in toplam 137 milyon abonesinin 79 milyonu ABD dışında yaşıyor. Bir önceki çeyreğin sonunda bu rakamın 172 milyon olması, Netflix için uluslararası suların nasıl bir fırsat sağladığını gösteriyor. Şirket uluslararası açılımı çerçevesinde de Türkiye’de de “Hakan: Muhafız” isimli bir dizi hazırlıyor. Başrolünü Çağatay Ulusoy’un üstlendiği dizinin oyuncu kadrosunda Okan Yalabık ve Hazar Ergüçlü gibi isimler de bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER