Eğlence

Netflix, Apple’ın Vision Pro için özgün bir uygulama geliştirmeyi planlamıyor

apple vision pro

Netflix Apple Vision Pro için özgün bir uygulama geliştirme planlarını rafa kaldırdı. Bu bilgi, Bloomberg’den Mark Gurman’ın Power On haber bülteninde yer aldı. Gurman, Netflix’in mevcut iPad uygulamasını, Vision Pro‘da herhangi bir değişiklik yapmadan çalıştırmayı planladığını belirtiyor.

Geliştiricilerin Vision Pro için özgün bir yazılım geliştirmek istememeleri durumunda iki seçenekleri olduğu belirtiliyor: iPad uygulamalarını olduğu gibi Vision Pro’da çalıştırmak veya bu uygulamaları Vision Pro’ya özgü hale getirmek. Netflix’in bu ikisi arasından ilkinin yolunu seçtiği gözlemleniyor. Ancak bu durumun bilinçli bir seçim mi yoksa sadece bir tesadüf mü olduğu henüz net değil.

Netflix’in bu tutumu, karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro’ya özgü bir yazılım geliştirmeye yanaşmayan pek çok şirket arasında öne çıkıyor. Özellikle bu durum, Apple’ın uygulama içi satın alma sistemini reddeden bir şirket olmaları ve iOS ve iPad uygulamalarının AirPlay’i desteklememesi ve Apple TV kanalları üzerinden Netflix’e abonelik oluşturulamaması gerçekleri ile birlikte düşünüldüğünde dikkat çekici bir hâle geliyor.

iPad uygulamasının yeterli olup olmadığına dair son kararın kullanıcı deneyimlerinden sonra verileceği düşünülüyor. Ancak, özgün bir uygulamanın olmayışının büyük bir sorun oluşturmayacağı düşünülse de, Vision Pro’nun aslında Apple’ın gerçek anlamda ilk TV ürünü olması nedeniyle bu durum kullanıcılar nezdinde hayal kırıklığı yaratabilir.

Ayrıca, Netflix’in iPad uygulamasının kullanılmasının, diğer özgün internet akış uygulamalarında bulunan özellikleri içermemesi veya hatalı olması ihtimali de bulunuyor.

Gurman, Netflix’in Vision Pro’ya destek vermemesini, Apple’ın önemli geliştiricileri Vision Pro platformu için yazılım geliştirmeye ikna etme konusundaki genel bir sorun bağlamında değerlendiriyor. Gurman’a göre, bu mücadeleye katkıda bulunan faktörler arasında Vision Pro’nun yüksek başlangıç fiyatı, ilk yıl satış rakamlarına yönelik beklentilerin düşük olması ve üçüncü taraf uygulamaların Apple’ın ana rakibi Meta için bile bir sorun olması yer alıyor.

Vision Pro piyasaya sürüldüğünde, bu cihaz, geliştiricilerin üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan çalıştırabileceği büyük bir iPad uygulamaları kütüphanesiyle birlikte gelecek. Ayrıca Disney Plus’ın da cihaza geleceğini biliyoruz. Hatta Disney’in internet yayın servisi, Vision Pro’nun duyurusunun yapıldığı WWDC 2023 açılış konuşmasında ön plana çıkarılmıştı. Ayrıca Gurman, Zoom ve Microsoft’un her ikisinin de Vision Pro için yazılım geliştirmeyi taahhüt ettiklerini hatırlatıyor.

Gurman, Vision Pro uygulamalarının iPhone ve iPad uygulamalarından daha pahalı olacağını tahmin ediyor. Hatta Gurman, platformdaki birçok uygulamanın fiyatının $1’den $20’ye çıkacağını, daha profesyonel uygulamaların ise $50 ile $250 arasında olacağını belirtiyor. App Store için bu fiyatlar sıra dışı olabilir, ancak Vision Pro’da çok şaşırtıcı sayılmayacaktır. Gurman’ın, bazı oyunların fiyatının başlangıçta $40 ile $60 arasında olacağına dair spekülasyonları da, karma gerçeklik gözlüğünün alıcılarının çoğunlukla erken aşamada ayak uydurmayı seven teknoloji meraklıları olacağı gerçeği göz önüne alındığında mantıklı görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER