Eğlence

Netflix 81 milyon abone sayısını geride bıraktı, ancak yavaşlama bekliyor

netflix abone sayısı

netflix abone sayısıNetflix yılın geride kalan ilk mali çeyreğinin finansal tablosunu açıkladı. Bu yılın başlarında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 130 yeni ülkede faaliyete geçen şirket bunun etkilerini görmeye daha şimdiden başlamışa benziyor. 6.74 milyon yeni abone kazanan film izleme servisi müşteri kitlesinin yüzde 42’lik bölümünü ABD dışındakilerden oluşturmuş oldu.

Aslında bu tablonun borsada işlem gören hisse senetlerine olumlu şekilde yansıması beklenirdi, ancak Netflix’te durum tam tersi oldu. Yatırımcılar şirketin gelecek çeyrek için çizdiği tahminden pek memnun olmadı. Çünkü Netflix ABD dışındaki ülkelerden sadece 2 milyon yeni abone eklemeyi hedefliyor, halbuki analistlerin tahmini 3.45 milyona dayanıyordu. Bu durum hisse senetlerinde yüzde 12 civarında düşüşün yaşanmasına neden oldu.

Şirket geçen üç aylık dönemde 5.59 milyon yeni üyeyle rekor elde etti ve bunun beşte dördünü ABD dışından gelen yeni üyeler oluşturdu. Netflix daha önce birkaç kez ABD pazarının doyum noktasına ulaştığını dile getirmişti, bu nedenle diğer ülkelere agresif bir yayılım gerçekleştirdi. 2.23 milyon yeni ABD abonesi kaydettiğini belirten şirket analistlerin 1.85 milyonluk tahmininin üstüne çıkmış oldu. Ancak içinde bulunduğumuz mali çeyrek yıl içinde ABD’den sadece 500 bin yeni müşteri eklemeyi planlıyor.

Netflix uluslararası abone sayısı artışındaki büyük düşüşü geçen yıl elde ettiği büyük başarıları tekrarlayamayacak olmasına bağlıyor. Özellikle Avustralya-Yeni Zelanda bölgesine dikkat çeken şirket, geçen yılın ikinci çeyreğinde bu bölgede gösterilen büyümenin uluslararası pazar gelirlerine önemli katkıda bulunduğunu; bu yıl aynı bölgede kararlı bir büyümenin sürdürülmesine rağmen aynı sıçramanın tekrarlanamayacağını söylüyor.

Rakamlara daha fazla bakacak olursak, Netflix geçen yılın aynı döneminde elde ettiği 1.57 milyar doların üstüne çıkarak 1.96 milyar dolar gelir elde etti. 49 milyon dolar işletme kârı açıklayan şirket geçen yılın aynı döneminde kaydettiği 92 milyon doların altında kalmış oldu. Şirket bunu uluslararası pazara açılmanın getirdiği maliyetlere bağladı.

İLGİLİ HABERLER