Teknoloji

Nest yeniden Google’ın çatısı altına dönüyor

nest googleAkıllı ev ürünleri üreten Nest, üç yıldır faaliyetlerini Google’ın da çatı şirketi olan Alphabet’in bünyesinde sürdürüyordu. Şirket, üç yıllık bu dönemin ardından yeniden eski yuvasına dönüyor. Nest Google bünyesinde akıllı ev pazarındaki önemli rakipleri Amazon ve Apple ile daha iyi rekabet etmeyi hedefliyor.

Bu değişikliğe dair ilk haberler, geçtiğimiz kasım ayında gündeme gelmişti. Nest CEO’su Marwan Fawaz, yeni yapılanma çerçevesinde Google’ın donanım şefi Rick Osterloh’a rapor verecek. Pixel, Chromecast ve Google Home gibi ürünler de Osterloh’un sorumluluk alanında yer alıyor. Google yeni yapılanmayı Osterloh’un imzasını taşıyan bir blog yazısı ve CNET’te yayınlanan bir röportajla duyurdu.

Osterloh, CNET’e verdiği röportajda bu kararın yapay zekâ tabanlı donanım geliştiren birimlerin birbirleriyle daha yakın biçimde çalışabilmesi amacıyla alındığını belirtti. Google’ın tüm otomatik öğrenme ve yapay zekâ yatırımlarının Nest’ten rahatlıkla yararlanabileceğini dile getiren Osterloh, bu gelişimin ortak bir çatı altında sürdürülmesinin mantıklı olduğunu ifade etti.

Google’ın bu kararının altında akıllı ev pazarında kızışan rekabette avantaj sağlama isteğinin olduğu da rahatlıkla söylenebilir. Apple’ın HomePod adını taşıyan ilk akıllı hoparlörü bugün itibarıyla yurt dışında satışa çıkarken, Amazon’un dijital asistanı Alexa’nın entegre edildiği akıllı ev ürünleri ekosistemi de her geçen gün genişliyor. Bu iki şirketle rekabet etmek için portföyündeki tüm cihazlarda yapay zekâ üzerine daha fazla odaklanan Google, Nest’i de bu plan çerçevesinde yuvaya döndürmüş gibi görünüyor.

Yine CNET’e konuşan Nest CEO’su Marwan Fawaz, 2011’de piyasaya çıkan ilk akıllı termostatlarından bu yana toplamda 11 milyon ürün sevkiyatı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Nest Google’a 3.2 milyar dolara mal olmuştu

Nest Google tarafından 2014’te 3.2 milyar dolar karşılığında satın alınmıştı. iPod’un mimarlarından Tony Fadell tarafından yönetilen şirket, o tarihe kadar sadece akıllı termostat satmıştı. Yeniden yapılanmadan bir yıl sonra Fadell artan kâr baskısı nedeniyle görevini bırakmıştı. Fadell’in koltuğuna daha önce Rick Osterloh ile Motorola’da da birlikte çalışan Marwan Fawaz oturmuştu. Fawaz, Nest’in Google şemsiyesi altına geri dönmesi konusunda da Osterloh ile birlikte karar verdiklerini söyledi.

İLGİLİ HABERLER