Teknoloji

Nesnelerin İnterneti’nde son nokta: İnternet bağlantılı koyunlar

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

koyun-090215

Galler’deki bir grup araştırmacı, Nesnelerin İnterneti konseptini bir adım öteye taşıdı. Bir sürüde bulunan koyunları özel bir takip cihazıyla internete bağlamayı araştırmacılar, bu sayede sürü sahiplerinin koyunlarını daha rahat biçimde takip etmelerini amaçlıyor. Takip esnasında akıllı bir cihazdan faydalanacak olan çiftçiler, böylelikle sürüdeki kaçakları da kolaylıkla tespit edebilecek ve önleyebilecek.

İnternet bağlantısı sayesinde sürüden ayrılan koyunları da kurtlara yem olmadan bulmanın kolaylaşabileceği belirtiliyor. Galler Çevre Merkezi’nden Profesör Dave Chadwick tarafından BBC’ye yapılan açıklamada, koyunların davranışları hakkında mevcut verilerin sınırlı olduğu ve takip sistemi sayesinde bu verilerin çeşitliliğinin artırılabileceği ifade edildi.

internet-baglantili-koyun-090215

Araştırmacılar gerçekleştirilecek çalışmanın sadece koyunların davranışlarını izlemekle kısıtlı olmadığını ve bu davranışların çevreye olan etkilerinin de ölçüleceğinin altını çizse de, sürü sahipleri bu çalışmadan pek etkilenmişe benzemiyor. Yeni teknolojiye şüpheyle bakan çiftçi Gareth Jones, kendisine her sabah uyanınca koyunlara bakmasının öğütlendiğini ve koyunların halinden anlamak için doğrudan onlara bakmaktan daha etkili bir yöntem olmadığını dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER