Teknoloji

Google’ın tahtına göz diken Neeva, perdeyi indiriyor: Yeni hedef AI

neeva

Hani derler ya, “Devlerin gölgesinde büyümek zordur.” İşte Neeva’nın hikayesi tam da bu. Google’ın baskın arama motoru pazarındaki üstünlüğüne meydan okumak gibi büyük bir hedefle yola çıkan Neeva, bir süre sonra pes ettiğini duyurdu. Ancak bu sonun başlangıcı değil; Neeva artık rotasını AI teknolojilerine çeviriyor.

Kurucuları Sridhar Ramaswamy ve Vivek Raghunathan, çarpıcı bir blog yazısında bu değişimi duyurdu. Google’ın eski reklam işlerinin başındaki kişi olan Ramaswamy’nin bu alanda deneyimi, Neeva’nın hikayesini daha da ilgi çekici kılıyor. İkilinin iddiasına göre, Neeva, bir arama motorunu baştan inşa etmek ve kullanıcılara sunmak konusunda hiç de fena sayılmazdı. Hatta bazı yönleriyle Google’ın önüne geçmeyi başarmıştı. Ancak asıl sorun, kullanıcıları daha iyi bir seçeneğe geçmeye ikna etmekti.

Google’ın cihazlarda kendini varsayılan arama motoru yapmak için imzaladığı milyar dolarlık anlaşmalar, yeni bir tarayıcı veya arama motoru belirlemeye çalıştığınızda karşınıza çıkan dev “emin misiniz?” uyarıları ve bunların hepsinin çok karmaşık hale getirdiği kullanıcı deneyimi, Neeva’nın karşılaştığı engellerden sadece birkaçıydı. Ancak belki de en büyük engel, Neeva’nın bir ödeme modeli üzerine inşa edilmiş olmasıydı. Neeva’nın iş modeli, reklam ve gözetlemenin dışında, kullanıcıları daha iyi bir deneyim için ödeme yapmaya ikna etmeyi amaçlıyordu. Fakat zor ekonomik koşullar ve kullanıcıların yeni bir arama motorunu denemeye ikna etme zorluğu, Neeva’nın iş yolunu görememesine neden oldu.

Ironik olan ise, Neeva’nın kapandığı dönem, alternatif arama motorları için belki de son iki on yılın en uygun dönemi olabilir. Kullanıcılar, Google’ın reklam yükünden ve alt seviye sonuçlarından bıkmış durumda. AI tabanlı sohbet botları Bing ve ChatGPT, internetle nasıl etkileşim kuracağımıza dair algımızı tamamen değiştirdi. Neeva da bunun farkındaydı ve “Neeva AI” adında, Bing veya Bard’dan çok daha kullanışlı olan, geniş bir dil modeli tabanlı sistem geliştirmişti. Ancak bu bile yeterli olmadı.

Google’ın tahtını sallama yarışı elbette hala sürüyor. Bing, pazar payı kazanmak için sıkı bir şekilde çalışmaya devam ediyor ve Brave, artık tamamen kendi arama motoru teknolojisine dayandığını gururla duyurdu. you.com ve DuckDuckGo gibi şirketler, arama motoru mekanizmalarını yeniden düşünme çabası içinde ve bu süreçte AI teknolojilerini kullanıyorlar. Ancak şimdilik görünen o ki, Google’ın tek gerçek rakibi, kendisi.

Neeva’nın arama motoru hizmeti, 2 Haziran itibarıyla son bulacak. İlerleyen süreçte Neeva, muhtemelen Snowflake ile ilgili ve LLM-tabanlı bir alan üzerine odaklanacak. Şirket, kullanıcılarına geri ödeme yapmayı ve tüm kullanıcı verilerini silmeyi taahhüt ediyor. Kurucular, “Topluluğumuza gerçekten minnettarız ve size hak ettiğiniz arama motorunu sağlayamadığımız için gerçekten üzgünüz.” ifadesini kullanarak, kullanıcılarına olan minnettarlıklarını dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER