Teknoloji

NASA’nın Ingenuity Mars helikopterinden dikkate değer uçuş başarısı

nasa ingenuity mars helikopteri

NASA’nın Ingenuity Mars helikopteri önemli bir dönüm noktası kaydedildi. Space.com, Ingenuity’nin 24 Temmuz’da Jezero Krateri’nin “Yükseltilmiş Sırtlar” alanı üzerinden yaptığı onuncu uçuşuyla uçulan toplam mesafenin bir mil, yani 1.6 kilometre sınırını geçtiğini bildirdi. Bu kulağa çok yüksek gibi gelmeyebilir, ancak NASA, aracın rolünü genişletmeden önce Ingenuity için yalnızca birkaç test uçuşu planlıyordu.

Onuncu uçuş, aynı zamanda şimdiye kadarki en iddialı uçuş olarak kayıtlara geçti. Helikopter 10 farklı ara noktayı geçmek zorunda kaldı ve 95 metrelik yolculuk sırasında 12 metrelik rekor bir yüksekliğe çıktı. Ayrıca, NASA’nın Yükseltilmiş Sırtların stereoskopik görüntülerini üretmesine ve Perseverance aracının olası bir ziyareti hakkında bilgi vermesine yardımcı olmak için yeterli sayıda görüntü yakalaması gerekiyordu.

Ingenuity’nin daha ne kadar yol kat edebileceği belli değil. Helikopter, türünün ilk örneğidir ve her yeni uçuşta sınırları zorlama eğilimindedir. Bir mil eşiği kendi başına önemli olsa da, uçağın Perserverance’ın planlanan iki yıllık görevi sırasında çok şey başarabileceğini ve muhtemelen daha fazlasını yapabileceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER