Bilim

NASA’dan uzayın derinliklerine başarılı lazer iletişimi deneyi

nasa taters kedi

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), uzay iletişimi alanındaki yenilikçi yaklaşımlarına bir yenisini daha ekleyerek, geçtiğimiz ay bir ilke imza attı. Psyche isimli uzay aracından Dünya’ya gönderilen ultra yüksek çözünürlüklü (UHD) video yayını, lazer iletişimi kullanarak gerçekleştirildi. Bu başarı, derin uzaydan UHD streaming video aktarımının ilk örneğini oluşturuyor. İzleyicilere sunulan tarihi videoda, turuncu renkteki bir kedi olan Taters’ın, bir lazer noktasını kovaladığı 15 saniyelik bir klip yer aldı.

Aracın konumundan, yani Dünya ile Ay arasındaki mesafenin yaklaşık 80 katı bir uzaklıktan gönderilen video sinyali, 11 Aralık’ta yola çıktı ve 101 saniye sonra Dünya’ya ulaştı. Görevin başlamasından önce yüklenmiş olan video, Psyche’deki bir uçuş lazer alıcı-verici aracılığıyla saniyede 267 megabitlik (Mbps) bir hızla geri gönderildi. Ekim ayında yolculuğuna çıkan uzay aracı, Mars ile Jüpiter arasındaki ana asteroid kuşağında yer alan metal zengini bir asteroiti incelemek üzere yola koyulmuştu.

Lazer iletişimi ve derin uzay

Ryan Rogalin, projede alıcı elektroniği lideri olarak görev alan NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan bir uzman, “Milyonlarca mil öteden iletim yapılmasına rağmen videoyu, çoğu geniş bant internet bağlantısından daha hızlı bir şekilde göndermeyi başardık” dedi. Gerçekten de Palomar’da videoyu aldıktan sonra internet üzerinden JPL’ye gönderildi ve bu bağlantının hızı, derin uzaydan gelen sinyalden daha yavaştı.

Bu olay, lazer iletişimi teknolojisinin uzay uygulamalarındaki potansiyelini ve önemini ortaya koyuyor. Geleneksel radyo dalgalarının aksine, lazer iletişimi çok daha yüksek veri hızlarına ulaşabilir ve bu sayede uzay araştırmaları için hayati önem taşıyan bilgi akışını hızlandırma potansiyeline sahip. NASA’nın bu son başarısı, gelecekte uzay araçları arası ve uzay araçlarından Dünya’ya veri iletiminin nasıl gerçekleştirileceği konusunda yeni standartlar belirleyebilir.

Bundan sonra yapılacak olan uzay misyonlarında, gök taşları, gezegenler ve diğer uzay cisimleri hakkındaki anlayışımızı derinleştirecek verilerin aktarımı daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleşebilecek. Uluslararası uzay ajansları ve bilim insanları topluluğu, bu yeni iletişim teknolojileri sayesinde uzayın gizemlerini aydınlatmak için daha fazla bilgiye erişim sağlayabilecek. NASA’nın bu tür yenilikçi adımları, hem uzay araştırmaları hem de dünya genelindeki teknolojik ilerleme için yeni kapılar açıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER