Teknoloji

NASA yeni nesil fırlatma sisteminin detaylarını paylaştı

nasa sls

NASA, Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) olarak bilinen çalışmasını Artemis projesi kapsamında 2024 itibarıyla Ay’a astronot götürürken kullanmayı planlıyor. NASA’nın tepe yöneticisi Jim Bridenstine, geçtiğimiz hafta sonu New Orleans’ta bulunan Michoud Üretim Tesisi’nde sistemin detaylarını kamuoyunu paylaştı. Bridenstine, SLS’i “şimdiye kadar üretilen en güçlü roket” olarak tanımladı.

SLS’in son test turu tamamlanmış durumda. Yakıt tankını test edebilmek adına test donanımı da; tıpkı SLS’in gerçek likit hidrojen tankı gibi sıkıştırıldı, germe ve bükme kuvvetine maruz bırakıldı. Donanımın yapısal bütünlüğü de binlerce sensörle ölçülecek. Tanktaki basınca bağlı eğilmelerin tespiti için de kamera ve mikrofonlar kullanıldı.

En üst sınıra kadar zorlanan yakıt tankı, analistler tarafından öngörülen noktada hata verdi. Bu da NASA’nın analiz yöntemlerinin çalıştığını göstermesi bakımından önem taşıyor. Tank testinin tamamlanması, SLS’in ana gövdesinin sınavı geçtiği anlamına geliyor.

SLS programı hâlihazırda planlanan ilk takvimin gerisinde işliyor. İlk fırlatma ve insanlı görev için en başta 2019 işaret edilmişti. Ancak mevcut planda SLS’in ilk testi için 2021 öne çıkıyor. NASA, Ay’a yolculuğu içeren Artemis görevinin ise 2024’te başlamasını planlıyor.

İLGİLİ HABERLER