ManşetlerUlaşım

NASA X-57 14 elektrik motorlu hibrit test uçağı

nasa x-57
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nasa x-57NASA uçuşlarda enerji verimliliğini artıracak yeni kanat teknolojilerini test etmeyi sürdürüyor. Uzay ajansı 14 elektrik motorunun kullanıldığı yeni bir eşsiz kanat tasarımı üzerindeki çalışmalarına dair detayları geçtiğimiz hafta biterken paylaştı. Deneysel nitelikteki hava aracı X-57 adını taşıyor ve “Maxwell” olarak da anılıyor.

NASA X-57 ile yeni bir çığır açacak

X-57 NASA’nın son on yıl içinde çıkardığı ilk X uçağı olma özelliğini taşıyor. Planlanan, yakıt kullanımını ve zararlı gaz salınımını azaltmak ve gürültüyü azaltmak, öte yandan daha hızlı ve verimli olan küçük hava araçlarına kapı açmak. NASA Yöneticisi Charles Bolden konuyla ilgili olarak verdiği demeçte, pilotlu X uçaklarının NASA’nın araştırmalarına geri dönmesiyle birlikte, genel havacılık boyutlarındaki X-57’nin havacılıkta yeni bir çığırın açılmasında kaydedilen ilk adım olduğunu kaydediyor.

Maxwell adı 19’uncu yüzyılın ünlü İskoç fizikçisi Jams Clerk Maxwell’in onuruna verildi. Ölçeklenebilir Yakınsak Elektrik İtme Teknoloji Operasyonları Araştırmaları projesi kapsamında inşa edilecek uçak Tecnam P2006T’nin modifiye edilmiş bir versiyonu olacak, itme için 14 motor kullanacak. Araştırmacılar bu kadar fazla sayıda motor kullanmanın saatte 281 km. hıza ulaşmak için gerekli olan enerjiyi azaltacağını umuyor.

NASA bir süredir X uçakları için bu tarz araştırmalar yapıyor. Bu deneysel uçakların kapsamlı kullanımı için biraz daha zamanın geçmesi gerekecek. Ayrıca NASA, Lockheed Martin’e kendi süpersonik X uçağı tasarımlarını geliştirmesi için 20 milyon dolarlık bağışta bulunuyor. NASA, tüm bu çalışmaların geleceğin havacılık sektörünü yönlendirmesini umuyor.

İLGİLİ HABERLER