Teknoloji

NASA ve ESA’nın test gönüllüleri yattıkları yerden para kazanacak

nasa esa

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) uzaydaki ağırlıksız ortamın astronotlara olan uzun vadeli etkisini ölçmek ve yapay yer çekiminin gücünü görmek adına Almanya’da yapmaya hazırlandığı testten bir süre önce bahsetmiştik. Söz konusu çalışmaya dair yeni detaylar ortaya çıktı. Teste katılanlar hiçbir şey yapmadan, sadece yatarak 16 bin 500 avro kazanacak.

Yapay Yer Çekimi Yatak İstirahati Araştırması (AGBRESA) adını taşıyan proje, yatak istirahatiyle uzaydaki ortamın bir simülasyonunu oluşturmaya çalışıyor. Araştırma süresince katılımcıların başları 6 derece aşağıya eğik biçimde yatmaları gerekiyor. Test için 12 erkek ve 12 kadın gönüllüye ihtiyaç duyuluyor. Erkek gönüllülerin tamamı bulunmuş durumda. Kadınlar tarafında ise hâlâ gönüllü aranıyor.

Katılımcıların 24-55 yaş arasında olmaları ve sigara içmemeleri gerekiyor. Boy aralığı 153-190 cm. olarak belirlenirken, beden kitle indeksi aralığı 19-30kg/m2 olarak veriliyor.  Çalışma 89 sürecek. Bu 89 günün 60’ı tamamen yatakta geçecek. Araştırma eylül ve aralık ayları arasında gerçekleştirilecek. 2019’un aralık ayında, 2020’nin mart ve aralık aylarında, 2021’in de yine aralık ayında katılımcıların takip işlemleri gerçekleştirilecek.

NASA ve ESA tarafından gerçekleştirilen çalışmaya katılacak olan gönüllüler, testler sırasında bir şeyler izleyebilecek, çevrimiçi ortamda eğitim görebilecek veya bir şeyler okuyabilecek. Katılımcılara sabahları esneme hareketleri ve masaj da yapılacak. Çalışmanın sonunda da egzersiz desteği sağlanacak. Üç ay boyunca bu şekilde yatarak 16 bin 500 avro kazanma imkânının kulağa çok cazip geldiği rahatlıkla söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER