Teknoloji

NASA uzayda bir yıl geçirmenin insan vücuduna yapabileceği etkileri paylaştı

nasa-uzayda-bir-yil-150915

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bir yıl boyunca kalan astronotlar ortalama ne kadar dışkı üretiyor? Yaklaşık 82 kilo. Bu tarz ilginç soruların cevabını veren ise NASA’dan başkası değil.

Astronot Scott Kelly’nin Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki bir yıllık görevine ilişkin ilginç rakamları bir infografik aracılığıyla paylaşan NASA, Rus kozmonot Mikhail Kornienko’nun da dahil olduğu “Bir Yıl Misyonu” ile uzun süreli uzay uçuşlarının insan vücuduna yapacağı uzun vadeli etkileri görmeye çalışıyor. NASA, bu misyonla 2030’lu yıllar için planladığı Mars yolculuğuna daha sağlam hazırlanmayı amaçlıyor. Kızıl Gezegen’e yapılacak yolculuk aylarca süreceği için, NASA mikro yerçekimi ortamının insan vücuduna yapabileceği etkileri keşfetmeyi istiyor.

Kelly ve Kornienko, Bir Yıl Misyonu’na geçtiğimiz mart ayının sonunda başlamışlardı. Dolayısıyla ikili şu günlerde yolu yarılamak üzere. Yolun yarısına yaklaşılması şerefine özel bir infografik paylaşan NASA, seslendirmesini Billy Dee Williams’ın yaptığı bir video da yayınladı.

İnfografikte yer alan bilgiler ise oldukça çeşitli. Normal insanların bir yıl boyunca 684 gün doğumu ve gün batımı görebildiği belirtilirken, Kelly için bu rakam bir yılın sonunda 10 bin 944 olacak. Kelly’nin görev süresince içeceği geri dönüştürülmüş idrar ve ter miktarıysa 730 litre. Kelly’nin bir yıl boyunca maruz kalacağı radyasyon oranını yakalamak içinse bir yılda 5 bin 250 kez Los Angeles ve New York arasında uçak seyahati yapmak gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER