Teknoloji

NASA Uzaya Yollama Sistemi roketi için henüz bir görev planı oluşturmadı

nasa uzaya yollama sistemi

NASA Uzaya Yollama Sistemi adını taşıyan yeni roketi için henüz bir görev planı oluşturulmadığını kamuoyuna açıkladı. Kurum, söz konusu haberi Florida’da bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nde tüm çalışanlarının katıldığı bir toplantıda açıkladı.

Toplantı, Uzaya Yollama Sistemi’ne dair belirsizliğin tartışılması amacıyla gerçekleştirildi. Uzay Kalkış Sistemi’nin insanlı testi şimdiden bir kez ertelenirken, test takviminin henüz tam anlamıyla şekillenmemiş olması da, sıkıntı yaratıyor. İnsansız ilk test uçuşunun tarihi şimdilik 30 Eylül 2018 olarak belirlense de, daha sonraki tarihlere şu an için bir kesinlik kazandırılmış değil.

Uzaya Yollama Sistemi, NASA’nın artık geçersiz olan Constellation programı çerçevesinde doğmuştu. Söz konusu programda insanların yeniden Ay’a gitmesi öncelikli amaç olarak belirlenmişti. Uzay Mekiği programının yerini alması planlanan Constellation, bütçesini bir hayli aşınca 2010’da ABD Başkanı Barack Obama tarafından iptal edilmişti. Ancak bu iptal kararı Uzaya Yollama Sistemi çalışmalarının kesintiye uğramasına yol açmamıştı.

Ancak sistemin oldukça masraflı olması, NASA bütçesinin de tarihinin en düşük seviyesinde olması Uzaya Yollama Sistemi çalışmalarına dair soru işaretlerinin doğmasına yol açıyor. Kuruma 2016 mali yılı için 19.8 milyar dolarlık bir bütçe ayrılırken, Uzaya Yollama Sistemi’nin 2017 boyunca sürecek geliştirme çalışmaları için yaklaşık 17 milyar dolarlık maliyet çıkarılıyor. Bütün bu faktörlerin bir araya gelmesi, NASA’nın Uzaya Yollama Sistemi’ne ilişkin somut bir görev planı hazırlamasını önemli ölçüde zorlaştırıyor.

İLGİLİ HABERLER