Teknoloji

NASA Uluslararası Uzay İstasyonu projesinin devamına sıcak bakmıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

NASA Uluslararası Uzay İstasyonu

NASA’nın İnsanlı Uzay Yolculuklarından sorumlu direktörü William Gerstenmaier, danışma kuruluyla gerçekleştirilen bir toplantı sırasında kurumun Uluslararası Uzay İstasyonu’nun devamına yönelik bir çalışma içinde olmadığını dile getirdi. Mevcut uzay istasyonunu da 2024 sonrasında fonlamayı planlamayan Amerika Havacılık ve Uzay Dairesi, gözlerini Ay’a yapılacak ikinci yolculuğa çevirmiş durumda.

“Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan mümkün olduğunca çabuk çıkacağız.” diyen William Gerstenmaier, yüklemenin tamamen özel sektör aracılığıyla gerçekleştirilmesinin durumda bir değişiklik yaratmayacağını belirtti. Kurum, aynı anda iki projeyi birden fonlayamayacağı için tercihini Ay’a yolculuk idealinden yana kullanıyor.

NASA yerini özel sektörün doldurmasını istiyor

NASA, düşük Dünya yörüngesindeki boşluğunu özel sektörün doldurmasını umuyor. Ancak kurum bu konuda herhangi bir zorlamada bulunamayacağı için, şirketlere mikro yerçekimi araştırmalarından faydalanmalarını tavsiye etmekten öteye gidemiyor.

Kurumun en tepesindeki isim olan Charles Bolden ise ABD hükümetini sıfır yerçekimi araştırmaları gerçekleştirecek olan şirketlere vergi teşviği uygulanması konusunda ikna etmeye çalışıyor.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi’nin insanlı yolculuk gerçekleştirmeyi planladığı tek yer Ay değil. Kurum, Mars’a insanlı yolculuklar yapabilmek için de yoğun çalışmalarını sürdürüyor. NASA, Uzay Kalkış Sistemi’nden faydalanarak Orion kapsülüyle dört mürettebatını 2021 itibarıyla Ay’a ulaştırmayı amaçlıyor. Mars seyahati ise daha uzun vadeli bir planın parçası olarak değerlendiriliyor. Kızıl gezegene ayak basılabilmesi için 2030’lu yıllara kadara beklenmesi öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER