Teknoloji

NASA su izleri bulmak için ilk kaya sondajını gerçekleştiriyor

NASA, Mars yüzeyinde keşif faaliyetlerine devam eden Curiosity uzay aracının bir zamanlar gezegende su bulunup bulunmadığını tespit etmek amacıyla toprak üzerinde ilk kez sondaj çalışması yapacağını açıkladı. Üzerinde delme yapılacak kaya üzerindeki damarlar sulandırılmış kalsiyum sülfat veya oluşumu için suya ihtiyaç duyan alçıdan izler taşıyor.

Curiosity incelenen kayaya ulaştığında delme işlemine başlayacak, bir kaya örneğini çıkarıp yutacak ve kaya örneklerini inceleyerek şüphe edilen materyallerin bulunup bulunmadığını araştıracak. Mars Bilim Laboratuvarı proje bilim insanı John Grotzinger yörünge işaretlerinin kendilerini bu noktaya getirdiğini, ancak buraya gelince karşılaştıkları şeyin oldukça şaşırtıcı olduğunu belirtti. Grotzinger’e göre Curiosity’nin sondaj yapacağı alan daha önce iniş gerçekleştirdiği dere yatağına göre daha sulak bir tabiat içeriyordu.

Bu sondaj işlemi Curiosity’nin Sharp Dağının eteklerine yapmayı planladığı yolculuğun aksamasına neden olacak, ancak hiç şüphesiz NASA ilk sondaj işlemini gerçekleştireceği için oldukça heyecanlı olmalı. National Geographic’in haberine göre Grotzinger düzenlenen basın toplantısında sondaj yapılan alanın bir piyango aleti gibi olduğunu, aracı sürdükleri her yerden yarıklar ve damarların fışkırdığını dile getirdi.

İlgili >> NASA, National Geographic

[Görsel – NASA]

İLGİLİ HABERLER