Teknoloji

NASA 2017’de SpaceX ile uzaya mürettebat taşımaya başlıyor

spacex

spacex-300615

NASA, özel uzay uçuşu şirketi SpaceX’e ilk mürettebat taşıma görevi için resmen başvuruda bulundu. Söz konusu başvuru, SpaceX’in yedi kişilik Crew Dragon kapsülünün NASA tarafından onaylandığı anlamına geliyor. SpaceX’in 2017’nin sonlarından itibaren Amerikan astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımaya başlayacağı belirtilirken, kesin bir tarih verilmedi.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’na mürettebat götürmek için hem SpaceX hem de Boeing ile sözleşme yapmıştı. Halihazırda Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot götürmek için Rus Soyuz roketlerine mecbur olan NASA, astronot başına 80 milyon dolarlık bir maliyetle karşı karşıya kalıyor. Ticari Mürettebat Programı ile Amerikan astronotlarının uzaya çok daha düşük bir maliyet karşılığında çıkması amaçlanıyor.

NASA, yapılan sözleşmeler çerçevesinde Boeing ve SpaceX’e dörder adet mürettebat taşıma görevi sipariş edecek. Boeing ilk siparişini SpaceX’ten altı ay önce alsa da, ilk fırlatmayı SpaceX’in gerçekleştirmesi ihtimali de halen masada duruyor.

Bu konuda son kararı verecek olan NASA, bütçe sıkıntıları nedeniyle fırlatmanın 2018’e sarkabileceği konusunda ipuçları paylaşmaktan geri kalmıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER