Teknoloji

NASA PubSpace ile makalelere ücretsiz erişim sağlıyor

nasa

nasa pubspaceNASA, yazım süreçlerine destek sağladığı bilimsel makalelerden oluşan ve ücretsiz olarak erişilebilen çevrim içi arşivini faaliyete geçirdi. PubSpace adını taşıyan arşiv sayesinde bugüne kadar bilimsel dergilerin abonelik ve ücret duvarlarının arkasında kalan araştırmalara ve verilere erişilebilecek. NASA PubSpace arşivinin yönetimini PubMed Central adında bir veri tabanına da sahip olan ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü yapacak.

PubSpace’in hazırlanması konusundaki ilk talep ise Beyaz Saray’dan geldi. Bilim ve Teknoloji Politikaları Ofisi, 2013’te başlattığı “Açık Bilim” girişimi çerçevesinde veri tabanının hazırlanmasını sağladı. Bu girişimle ABD’de devlet tarafından desteklenen araştırmalara erişimin artırılması amaçlanıyor.

NASA PubSpace de bazı çizgileri muhafaza ediyor

NASA bugüne kadar yaptıklarına kıyasla sınırları çok daha geniş bir işe imza atsa da, bazı çizgiler halen muhafaza ediliyor. Kurumdan yapılan açıklamaya göre, NASA tarafından fonlanan yazarlar ve yardımcı yazarlar, meslektaşlarının incelediği bilimsel yayınlarının kopyalarını yayın tarihinden sonra bir yıl içinde veri tabanına yerleştirmek zorunda. Patentler, kişisel gizlilik, gümrük kontrolü kısıtlamaları ve ulusal güvenlik eksenindeki makaleler ise PubSpace’te bulunmayacak.

Bütün bu kısıtlamalara rağmen, veri tabanının araştırmacılar adına oldukça yararlı olacağını görmek zor değil. Hali hazırda faaliyete geçen PubSpace, yıl içinde tam kapasiteye ulaşacak.

İLGİLİ HABERLER