Manşetler

NASA Plüton’un ilk yüksek çözünürlüklü fotoğrafını paylaştı

nasa-pluton-ilk-hd-fotograf-160715

NASA Plüton gezegeninin ilk yüksek çözünürlüklü fotoğraflarının ilkini yayınladı. Yeni yayınlanan fotoğrafta Plüton’un yüzeyinin yüzde 1’inden daha küçük bir alana yakınlaştırma yapıldığı görülüyor. Fotoğraf NASA’nın New Horizon uzay aracının Plüto’ya yaptığı yakın teması tamamladığından emin olduktan sonra geçen 24 saat içinde yayınlandı. Cuma günü daha fazla fotoğrafın yayınlanması bekleniyor.

Plüton’un yüzeyinin yüksek çözünürlüklü fotoğrafı önceki gün paylaşılan görselin sol alt tarafındaki parçasına ait. New Horizons bilim ekip üyesi John Spencer ekibin taramalarda henüz bir çarpma sonucu oluşmuş meteor izine rastlamadığını söyledi. Bu da Plüton’un yüzeyinin güneş sisteminin diğer üyelerine nazaran daha genç olduğu anlamına geliyor. Ayrıca Spencer görselde dikkat çeken dağların yüksekliğinin 3350 metrenin üstünde olduğunu ve bir tür su-buz taş yatağından oluştuğunu düşündüklerini dile getirdi.

nasa-pluton-ilk-hd-fotograf-160715-2
Yüksek çözünürlüklü fotoğrafı görün

100 milyondan daha az yıl önce oluştuğu düşünülen dağlar hâlâ gelişim aşamasında olabilir. Volkanik faaliyetlerin izine rastlanmasa da, New Horizon ekibi daha fazla yüksek çözünürlüklü tarama elde ettiğinde buna detaylı olarak bakacak. Bunlar Plüton’un arka tarafından, güneşin aydınlatmadığı taraftan alınan taramalarda da bulunuyor olabilir.

Spencer tek bir fotoğrafın bile şimdiden bu gezegenlerde jeolojik aktivitenin nasıl güçlendirildiği konusunda yeniden düşünmeye yol açtığını söyledi. New Horizons’ın baş araştırmacısı Alan Stern, gelgit enerjisinin burada pek işlemediğinden emin olduklarını söyledi.

Ayrıca ekip Plüton’un kalbe benzeyen yer şeklinin Tombaugh Bölgesi olarak adlandırılacağını söyledi. Böylelikle Plüton’u keşfeden Clyde Tombaugh da anılmış oluyor. NASA’nın son birkaç haftadır yayınladığı fotoğraflar ilginç, çünkü ilk kez Plüton’u gerçek anlamda detaylı biçimde görüyoruz. New Horizons gözlemlerini yaptı ve şu anda Plüton’u güvenli şekilde arkada bıraktı. NASA önümüzdeki 16 ayı veri analiziyle harcayacak, bu sürede hem fotoğraflar hem de bilimsel gözlemlerin sonuçlarını yayınlayacak. Charon ve Hydra aylarının fotoğrafları işin sadece başlangıcı.

İLGİLİ HABERLER