Teknoloji

NASA Plüton yüzeyinde buz dağları keşfetti

nasa pluton

NASA Plüton yüzeyinde buz dağları keşfedildiğini açıkladı. New Horizons uzay aracı tarafından gönderilen veri ve görüntüleri analiz eden bilim adamları, söz konusu buz dağlarının oldukça büyük olduğuna dikkat çekti. Buz dağları, cüce gezegenin görünen tarafında bulunan ve Sputnik Düzlüğü olarak adlandırılan bölgede yer alıyor. Sputnik Düzlüğü, gezegenin yüzeyindeki kalp şeklinin yarısını oluşturuyor.

New Horizons projesinde çalışan bilim adamları, söz konusu buz dağlarının yakındaki büyük dağların daha az olgunlaşmış versiyonları olarak nitelenebileceklerini dile getirdi. Bu tepelerin zaman içinde dağlardan koptuğu ve Sputnik Düzlüğü’nü oluşturan nitrojen bakımından zengin buzulların akışını takip ettiği belirtiliyor. Zamanla düzlüğün kıyılarına itilen buz dağı şeridinin uzunluğu 20 kilometrelik bir alana yayılıyor.

Plüton yüzeyinde keşfedilen buz dağı kümelerinden biri ise boyutları itibarıyla diğerlerinden daha farklı bir yerde duruyor. 60 x 35 kilometrelik bir alana yayılan söz konusu kümede 10’dan fazla buz dağı yer alıyor. NASA’ya göre, buz dağlarının Sputnik Düzlüğü’nün kenarındaki sığ buzluk bölgede “kıyıya çekilmesi” söz konusu oluşumun temelini teşkil ediyor.

Buz dağları, Plüton’un yüzeyine ilişkin olarak yapılan büyüleyici keşiflerin sonuncusu olma niteliğini taşıyor. Geçtiğimiz yaz gerçekleştirilen alçak uçuştan bu yana New Horizons ekibi cüce gezegenin yüzeyinde sıra dağlar, çorak araziler, garip noktalı alanlar, büyük kraterler ve muhtemel buz volkanları keşfetmişti.

İLGİLİ HABERLER